Κοσμος

Πανάγιος Τάφος: Ανεστάλη το χαράτσι, άνοιξαν οι πύλες

Στα κάγκελα οι ιερείς, καταγγέλλουν απόπειρα να μπει «χέρι» στην εκκλησιαστική περιουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
panagios-tafos234.jpg
EUROKINISSI/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Αποκλιμακώνεται η ένταση στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αναστείλουν τα φορολογικά και διοικητικά μέτρα που είχαν εξαγγείλει και τα οποία είχαν οδηγήσει στα κάγκελα τους ιερείς.

Οι τρεις χριστιανικές Εκκλησίες των Αγίων Τόπων προχώρησαν σε μια πρωτοφανή απόφαση ως μέσο πίεσης: Να κλείσουν την Κυριακή τις πύλες του Πανάγιου Τάφου. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι οι πόρτες άνοιξαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι πρώτοι πιστοί πέρασαν τις πύλες για να προσκυνήσουν.

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ ήθελε να εισπράξει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε δημοτικά τέλη από τις τρεις Εκκλησίες. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη λόγω ενός νομοσχεδίου που προωθείται στην Κνεσέτ (Βουλή του Ισραήλ), το οποίο εξουσιοδοτεί το κράτος να προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων που πωλούν σε ιδιώτες οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες.

Παρέμβαση Νετανιάχου

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής υπό τον υπουργό Τοπικής Συνεργασίας Χανεγκμπί ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα σε πλήρη συνεννόηση με τις τρεις Εκκλησίες.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων και οι Φραγκισκανοί έκαναν λόγο για προσπάθεια αρπαγής της εκκλησιαστικής περιουσίας. Από τη μεριά του ο Δήμος της Ιερουσαλήμ υποστήριξε ότι η φορολόγηση αφορά αμιγώς «εμπορικά κτίρια» που ανήκουν στις τρεις Εκκλησίες και όχι ναούς ή θρησκευτικούς χώρους.

Άρωμα Τραμπ

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το σκηνικό που στήθηκε με τον Πανάγιο Τάφο έχει έντονο πολιτικό άρωμα.

Οι Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας στους Άγιους Τόπους, διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, τους έχει κάνει έξαλλους...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ