- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλειστός επ’ αόριστον ο Πανάγιος Τάφος
Ελληνορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί κι Αρμένιοι διαφωνούν με τα νέα φορολογικά μέτρα
Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ παραμένει κλειστός για δεύτερη ημέρα σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα ισραηλινά φορολογικά μέτρα καθώς και για έναν νόμο περί απαλλοτρίωσης ακινήτων.
Ο ναός έκλεισε χθες Κυριακή γύρω στο μεσημέρι έπειτα από απόφαση των ηγετών της Ελληνορθόδοξης, της Ρωμαιοκαθολικής και της Αρμενικής Εκκλησίας και δεν έγινε σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστός.
Ο Ναός της Αναστάσεως ή Ναός του Παναγίου Τάφου, καθώς βρίσκεται σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο όπου ετάφη ο Χριστός, θεωρείται ο ιερότερος τόπος του χριστιανισμού και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν.
Οι ηγέτες των τριών Εκκλησιών καταγγέλλουν την απόφαση που έλαβε πριν από μερικές εβδομάδες η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ να επιβάλει φόρους στις ιδιοκτησίες τους που δεν είναι χώροι λατρείας, ή εκπαίδευσης, αλλά έχουν εμπορικές δραστηριότητες, αποφέροντας κέρδη, όπως για παράδειγμα από ενοίκια.
Διαμαρτύρονται επίσης κατά ενός νομοσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, πλήττει τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τις Εκκλησίες, στόχος είναι να περιοριστεί η παρουσία των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ναός της Αναστάσεως βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που το Ισραήλ κατέχει εδώ και 50 χρόνια και η προσάρτηση του οποίου θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.
Καταγγέλλοντας «μια νέα επίθεση» εναντίον της πόλης της Ιερουσαλήμ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης που έχει την έδρα της στη Ραμάλα εκτίμησε ότι η ισραηλινή απόφαση «μπορεί να μεταφραστεί σε κατάσχεση των ιδιοκτησιών των Εκκλησιών».
Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές της πόλης σκοπεύουν να ζητήσουν αναδρομικά φόρους ύψους 650 εκατομμυρίων σέκελ (152 εκ. ευρώ) για κάποιες ιδιοκτησίες των Εκκλησιών, όπως «ξενοδοχεία, αίθουσες συγκεντρώσεων και εμπορικά καταστήματα».
Εξάλλου ένα άλλο νομοσχέδιο έχει στόχο να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς που ζουν σε σπίτια που έχουν κατασκευαστεί σε οικόπεδα που ανήκαν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα οποία πρόσφατα πωλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων.
Οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες φοβούνται ότι θα τους κάνουν έξωση οι νέοι ιδιοκτήτες.
Οι πρόσφατες πωλήσεις οικοπέδων από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία έχουν εξάλλου προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε αυτά θα ανεγερθούν κατοικίες για τους Εβραίους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ για τη φορολόγηση των ιδιοκτησιών των εκκλησιών, με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση ένα καθεστώς δεκαετιών.
Χθες πολλοί αμήχανοι τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πόρτα του Ναού, με τους ξεναγούς να προσπαθούν να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.