- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνω από 350 εκατομμύρια παιδιά ζουν, εν έτει 2018, σε εμπόλεμες ζώνες
Διατρέχοντας κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν ακραία βία
Περισσότερα παιδιά παρά ποτέ ζουν σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες και διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν ακραία βία, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children), που χαρακτηρίζει τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά.
Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 357 εκατομμύρια παιδιά –δηλαδή το ένα στα έξι παγκοσμίως– ζουν σε περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις, ένας αριθμός αυξημένος κατά 75% σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η εντονότερη αστικοποίηση, το γεγονός ότι οι συρράξεις διαρκούν περισσότερο και η αύξηση του αριθμού των σχολείων και των νοσοκομείων που γίνονται στόχοι αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για τα παιδιά, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση αρωγής.
Τα παιδιά και οι νέοι διατρέχουν κι άλλους κινδύνους: μπορεί να απαχθούν ή να υποστούν σεξουαλική βία, μεταξύ άλλων.
«Βλέπουμε μια σοκαριστική αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία μεγαλώνουν σε περιοχές που πλήττονται από συρράξεις κι εκτίθενται στις χειρότερες μορφές της πιο αδιανόητης βίας», υπογραμμίζει η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ανώτατο στέλεχος της ΜΚΟ, σε ένα δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
«Τα παιδιά υφίστανται πράγματα που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να υφίσταται ποτέ· από σεξουαλική βία ως τον εξαναγκασμό τους να γίνουν βομβιστές και βομβίστριες καμικάζι. Τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, οι παιχνιδότοποί τους έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών», συνεχίζει η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας.
Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι πάνω από 73.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί σε 25 ένοπλες συρράξεις από το 2005, όταν ο ΟΗΕ άρχισε να συλλέγει, να συγκρίνει και να ταξινομεί τέτοιες στατιστικές, σημειώνεται στην έκθεση της Σώστε τα Παιδιά.
Από το 2010, ο αριθμός των –επαληθευμένων από τον ΟΗΕ– περιπτώσεων παιδιών που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί αυξήθηκε κατά σχεδόν 300%.
Οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός, καθώς υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες ως προς την επαλήθευση στοιχείων αυτού του είδους στις εμπόλεμες ζώνες.
Για τη Σώστε τα Παιδιά, η επιδείνωση της κατάστασης στις εμπόλεμες ζώνες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μαχών μέσα σε αστικές περιοχές και στην κλιμάκωση της χρήσης βομβών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Τα παιδιά μπαίνουν στο στόχαστρο όλο και πιο βάρβαρων τακτικών: χρησιμοποιούνται ως βομβιστές καμικάζι, ή πέφτουν θύματα όπλων όπως οι αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια ή δοχεία με εκρηκτικές ύλες, τονίζει ακόμα η ΜΚΟ.
Τα παιδιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιθανό να ζουν σε εμπόλεμη ζώνη (τα δύο πέμπτα) ενώ επόμενη στο επίπεδο του κινδύνου είναι η Αφρική, με το 20% των παιδιών της ηπείρου να ζει σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συρράξεις.
«Τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο γίνονται στόχος επιθέσεων εύρους που προκαλεί σοκ, με τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδεικνύουν απόλυτη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο», κατά τον Μανουέλ Φοντέν, επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.