- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει έγκαιρες διαγνώσεις καρδιοπάθειας καλύτερα από τους γιατρούς
Θα αξιοποιηθεί από φέτος στα νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ
Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις καρδιοπάθειες, καλύτερα και από τους γιατρούς. Ένα δεύτερο σύστημα κάνει κάτι ανάλογο με τον καρκίνο των πνευμόνων.
Το πρώτο σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης και μπορεί να «δει» στις διαγνωστικές εξετάσεις κρίσιμες λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το μάτι του γιατρού, αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται δωρεάν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Βρετανίας από φέτος το καλοκαίρι.
Το σύστημα θεωρείται ότι μπορεί να εξοικονομήσει πολλά δισεκατομμύρια λίρες, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και συνεπώς στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σερ Τζον Μπελ δήλωσε στο BBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να σώσει το ΕΣΥ», το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοένα μεγαλύτερες δαπάνες.
Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη του βρετανικού ΕΣΥ (τουλάχιστον κατά 300 εκατ. λίρες ετησίως), καθώς, μεταξύ άλλων, πολλές επεμβάσεις ασθενών θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στις πιο έγκαιρες και σωστές διαγνώσεις. Σύμφωνα με βρετανικές εκτιμήσεις, περίπου μία στις πέντε καρδιολογικές εξετάσεις δεν διαγιγνώσκεται σωστά σήμερα.
Μέχρι στιγμής το σύστημα με την ονομασία Ultromics, που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Πολ Λίζον, έχει δοκιμασθεί σε έξι καρδιολογικές κλινικές και τα επίσημα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένεται να δημοσιευθούν φέτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να ξεπερνά αυτή των γιατρών στις διαγνώσεις και στην εκτίμηση της πιθανότητας κάθε ασθενούς να πάθει έμφραγμα στο μέλλον.
Το Ultromics εκπαιδεύθηκε αρχικά μελετώντας τις εξετάσεις 1.000 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί κατά την τελευταία επταετία, σε συνδυασμό με την ανάλυση πρόσθετων πληροφοριών κατά πόσο κάθε ασθενής τελικά ανέπτυξε καρδιοπάθεια. Στην πορεία, το σύστημα έμαθε να κάνει διαγνώσεις μόνο του.
«Ως καρδιολόγοι πρέπει να παραδεχθούμε προς το παρόν ότι δεν κάνουμε πάντοτε τη σωστή διάγνωση. Όμως, με το νέο σύστημα, υπάρχει πιθανότητα ότι θα τα καταφέρνουμε πλέον καλύτερα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το νέο σύστημα θα καταστεί διαθέσιμο δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας» δήλωσε ο δρ Λίζον.
Ένα παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Το σύστημα εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους. Σήμερα οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι κατά πόσο κάποιοι όζοι θα εξελιχθούν σε καρκινικούς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να κάνουν περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η εξέλιξη των όζων.
Το νέο «έξυπνο» σύστημα, όπως έδειξαν οι έως τώρα κλινικές δοκιμές του, μπορεί να γλιτώσει από πολύμηνο άγχος τους ασθενείς που δεν πρόκειται να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς επίσης είναι σε θέση να διαγνώσει τις περιπτώσεις καρκίνου νωρίτερα από τους γιατρούς.
Την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος έχει αναλάβει η νεοσύστατη εταιρεία Optellium, ο επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας δρ Τιμόρ Καντίρ εκτίμησε ότι, αν το σύστημα αξιοποιηθεί ευρέως από τα βρετανικά και ευρωπαϊκά νοσοκομεία, θα μπορούσε να πετύχει εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.