- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Χαμάς καλεί σε νέα ιντιφάντα σε απάντηση της απόφασης του Τραμπ
Αντιδράσεις για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ
Η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, μετά τη μονομερή αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Θα πρέπει να ζητήσουμε να αρχίσει μια ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό και να δουλέψουμε γι' αυτήν», ανέφερε σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Χανίγια, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ την Παρασκευή (αύριο), την οποία αποκάλεσε «ημέρα οργής».
«Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», δήλωσε.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, η οποία έχει διεξαγάγει από το 2007 τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι καμικάζι βομβιστές της είχαν βρεθεί στις πρώτες γραμμές της τελευταίας ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.
«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιεουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγια.
«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε αναφερόμενος στην επικράτεια που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
Ο Χανίγια κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.
«Θα πρέπει να ανακοινωθεί πως η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία έχει θαφτεί μια για πάντα και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποκαλείται εταίρος των παλαιστινίων για την ειρήνη», τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.