- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σιέρρα Λεόνε: Το «Διαμάντι της Ειρήνης» πωλήθηκε 6,5 εκατ. δολάρια (video)
Τα χρήματα θα διατεθούν για αναπτυξιακά έργα στην πάμφτωχη αφρικανική χώρα
Στα 6,53 εκατ. δολάρια πωλήθηκε ένα άκοπο διαμάντι, σε σχήμα αβγού, το οποίο εντοπίστηκε στη Σιέρα Λεόνε. Το «Διαμάντι της Ειρήνης» βγήκε στο σφυρί από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για αναπτυξιακά έργα.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο πολύτιμος λίθος ονομάστηκε έτσι προκειμένου να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση με τα πασίγνωστα «διαμάντια του αίματος», που συνεχίζουν να αμαυρώνουν την ιστορία της Σιέρα Λεόνε, μιας χώρας στη Δυτική Αφρική που δοκιμάζεται από την πείνα, τη φτώχεια και τις αρρώστιες (Έμπολα).
Αγοραστής του άκοπου διαμαντιού (709 καράτια, σχεδόν 140 γραμμάρια) είναι ο Βρετανός χρυσοχόος Λόρενς Γκραφ. Ο πολύτιμος λίθος εντοπίστηκε σε ορυχείο της επαρχίας Κόνο, στο ανατολικό τμήμα της Σιέρα Λεόνε.
Η εταιρεία που οργάνωσε τη δημοπρασία (Rapaport Group) δεσμεύτηκε να μη λάβει προμήθεια, προκειμένου ολόκληρο το ποσό να είναι διαθέσιμο για έργα ανάπτυξης. Από τα χρήματα αυτά, πάντως, το 26%, δηλαδή 1,69 εκατ. δολάρια θα δοθεί στον επικεφαλής της μεταλλευτικής εταιρείας που το εντόπισε και το παρέδωσε στις αρχές. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν 339.000 δολάρια που θα μοιραστούν στους 5 εργαζόμενους οι οποίοι ανακάλυψαν την πολύτιμη πέτρα.
Τα «ματωμένα διαμάντια» χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τις εμφύλιες συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε (1991-2002). Η κυβέρνηση του προέδρου Έρνεστ Μπάι Κορόμα έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα μέσω της πώλησης διαμαντιών, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με το αμαρτωλό παρελθόν. Τα περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε νερό και ηλεκτρισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.