Κοσμος

Αέρας-δηλητήριο στο Νέο Δελχί (εικόνες, video)

Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση - Έκλεισαν τα δημοτικά - Τροχαία στους δρόμους λόγω πυκνού νέφους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pile up in India: Moment several cars collide due to thick smog

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα τα τελευταία 24ωρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας, καθώς πυκνό νέφος έχει καλύψει τα πάντα και η ορατότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν χτυπήσει «κόκκινο» με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων που μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες (αιωρούμενα σωματίδια PM 2.5) να κυμαίνεται μεταξύ 400-700 μικρογραμμάρια, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην ξεπερνιέται το όριο των 25 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο την ημέρα.

Οι αρχές της πρωτεύουσας προχώρησαν το πρωί της Τρίτης στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των παιδιών, την ώρα που κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας κυκλοφορούσαν με μάσκες.

«Πληρώνουμε το τίμημα της ανάπτυξης», «Η μόλυνση του περιβάλλοντος πρέπει να αντιμετωπιστεί», «Το Νέο Δελχί μάς σκοτώνει απαλά», ορισμένα από τα σχόλια χρηστών κάτω από φωτογραφίες που ανέβασαν στα social media. Σύμφωνα με το RT, τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Νέο Δελχί, καθώς το πυκνό νέφος είχε καλύψει τα πάντα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι τέτοια ατμοσφαιρικά φαινόμενα είναι συχνά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος, καθώς εκατ. αγρότες καθαρίζουν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο λόγω των βιομηχανικών μονάδων στα περίχωρα της πρωτεύουσας, των πυροτεχνημάτων σε τοπικά φεστιβάλ και της καύσης απορριμμάτων στις χωματερές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ