Κοσμος

7.000 γυναίκες καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της τέχνης

#notsurprised

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379101-782248.jpg

Σίντι Σέρμαν, Λόρι 'Αντερσον, Τζένι Χόλτσερ ... Μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες καλλιτέχνες, διάσημες γκαλερίστες και επιμελήτριες εκθέσεων ένωσαν τη φωνή τους με περισσότερες από 7.000 γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της τέχνης.

«Είμαστε καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, διευθύντριες, εκδότριες, φοιτήτριες, γκαλερίστες, ερευνήτριες, ασκούμενες και ακαδημαϊκοί που εργαζόμαστε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και έχουμε υποστεί θωπείες, ταπεινώσεις, παρενοχλήσεις, περιφρονήσεις, απειλές και εκφοβισμούς από εκείνες και εκείνους που είναι σε θέση εξουσίας», γράφουν.

Η επιστολή έχει τίτλο "not surprised" (δεν μας εκπλήσσει) σε αναφορά του έργου "abuse of power comes as no surprise" (η κατάχρηση εξουσίας δεν προκαλεί έκπληξη) της εννοιολογικής καλλιτέχνη Τζένι Χόλτσερ.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα συζήτησης περίπου πέντε γυναικών και επεκτάθηκε ταχύτατα σε 100 και πλέον συμμετέχουσες σε όλο τον κόσμο, σε μια αντίδραση στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Νάιτ Λάντεσμαν που ήταν συν-διευθυντής του περιοδικού ArtForum, ενός από τα εγκυρότερα στον χώρο της τέχνης.

Ο Λάντεσμαν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στη μήνυση που κατέθεσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μια πρώην εργαζόμενη στο ArtForum, η Αμάντα Σμιτ, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος οκτώ ακόμη προσώπων.

Ο Λάντεσμαν είναι η νέα ισχυρή προσωπικότητα που κατηγορείται για την καταχρηστική συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν.

«Επείγει να μοιραστούμε τις μαρτυρίες μας για τον σεξισμό που πλέον αντιμετωπίζεται σαν συνηθισμένο φαινόμενο, τις άνισες και ανάρμοστες συμπεριφορές και τη σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουμε σε σταθερή βάση, γενικευμένα και έντονα. Μια παραίτηση από ένα διεθνούς φήμης περιοδικό σύγχρονης τέχνης δεν επιλύει το πρόβλημα ούτε τον δόλιο χαρακτήρα και την έκτασή του: αυτό ενός επαγγελματικού χώρου που διαιωνίζει σαθρές δομές εξουσίας σε βάρος μιας δεοντολογικής συμπεριφοράς», επιμένουν οι γυναίκες που τονίζουν: «δεν θα μείνουμε πλέον σιωπηλοί-ές».

«Καλούμε τις καλλιτεχνικές οργανώσεις, τις κυβερνητικές αρχές αρμόδιες για τον πολιτισμό κι όλους τους συναδέλφους μας να διερωτηθούν σοβαρά πώς έπαιξαν ή μπόρεσαν να παίξουν ένα ρόλο στη διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των προαναφερόμενων καταχρήσεων και κυρίως πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα αυτά στο μέλλον».

«Η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν άνοιξε το δρόμο για αντίστοιχες υποθέσεις σε πολλούς άλλους χώρους» και μετά την παραίτηση του Λάντεσμαν «συνειδητοποιήσαμε ότι όλες είχαμε εμπειρίες αυτού του είδους», δήλωσε η Μάρτα Κίρτσενμπαουμ, επιμελήτρια εκθέσεων και μια από τις εκατό πρώτες γυναίκες που υπογράφουν την επιστολή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ