Reuters: Κρίση γάλακτος τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη
«Οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν...»
Θα ανέβουν αισθητά οι τιμές γάλακτος στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο.
Οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος, σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά ο Peder Tuborgh, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής γαλακτοκομικής συνεταιρισμού Arla Foods λέει ότι είναι πολύ χαμηλά.
«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δήλωσε στο Reuters.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά», είπε ο Tuborgh.
Οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, αφού οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή το περασμένο έτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.
Η Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα από τους ιδιοκτήτες αγροτών για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.
«Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να το αυξήσουμε μία ακόμη φορά φέτος, αλλά αυτό είναι λίγο αβέβαιο», είπε.
Η ερχόμενη εποχή της άνοιξης στη Νέα Ζηλανδία θα είναι το κλειδί για περαιτέρω κινήσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, αναφέρουν οι αναλυτές.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες-ιδιοκτήτες της κατά 19%.
«Νομίζω ότι έχουμε ήδη το κύριο μέρος των αυξήσεων τιμών που θα δούμε φέτος», είπε ο Tuborgh.
Προέβλεψε δε, ότι η παραγωγή γάλακτος θα προλάβει το επόμενο έτος και θα αυξηθεί κατά 2-3%.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ζωής για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποστέλλεται ειδοποίηση σε πρόσωπο ανάγκης
Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από κάλεσμα του Πεζεσκιάν
Μπορούσε να αναγνωρίσει κινέζικους χαρακτήρες, γράμματα και αραβικούς αριθμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.