- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξαφνικά στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
«Σίγουρα οι ημέρες του ISIS είναι μετρημένες, όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν θα τελειώσει σύντομα»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα στο Ιράκ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Άφαρ από τους τζιχαντιστές, για να συνομιλήσει με αξιωματούχους της χώρας σχετικά με τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν την Κυριακή μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ, τον πιο πρόσφατο στόχο τους στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγουν εναντίον του ΙΚ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η Ταλ Άφαρ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και είναι εδώ και καιρό προπύργιο σκληροπυρηνικών σουνιτών ανταρτών, με την πόλη να έχει γνωρίσει πολλά επεισόδια διαεθνοτικής βίας μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
«Σίγουρα οι ημέρες του Ισλαμικού Κράτους είναι μετρημένες, όμως δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν θα τελειώσει σύντομα», σχολίασε ο Μάτις στους δημοσιογράφους από το Αμάν της Ιορδανίας.
Μετά την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ, οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους προς τη δυτική όχθη του Ευφράτη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του ΙΚ, δήλωσε από την πλευρά του ότι αν και η μάχη για την ανακατάληψη της Ταλ Άφαρ προβλέπεται δύσκολη, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 235 τετραγωνικά χιλιόμετρα το πρώτο 24ωρο.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Μάτις, που θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον υπουργό Άμυνας της χώρας Άρφαν αλ Χαγιάλι, θα συζητήσει το μέλλον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την ανακατάληψη και των υπόλοιπων πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και τον ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης της χώρας.
Όπως εξήγησαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, αν και μεγάλες πόλεις όπως η Μοσούλη έχουν εκκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό από τους αντάρτες του ΙΚ, υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών.
Ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης στη δυτική Μοσούλη, μεταξύ αυτών και πυρήνες εν υπνώσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.