- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
12 χώρες της Αμερικής, με κοινή ανακοίνωσή τους, τάχτηκαν ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας. Από την άλλη ο κ. Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε, υποστηριζόμενος από τέσσερις άλλες χώρες.
Λεπτομερέστερα, οι «12»:
- Ανακοίνωσαν την απόφασή τους «να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ούτε τις αποφάσεις που αυτή μπορεί να πάρει» (Σ.Σ. (Προέκυψε πριν λίγες μέρες και ελέγχεται από το καθεστώς)
- Καταδίκασαν «την απουσία ελεύθερων εκλογών, τη βία, την καταπίεση, τις πολιτικές διώξεις, την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων»
- Διαπίστωσαν «ρήξη της δημοκρατικής τάξης στη χώρα»
- Πρόσφεραν την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους στη Βουλή της Βενεζουέλας (Σ.Σ. Εκλεγμένη δυο χρόνια πριν, ελέγχεται από την αντιπολίτευση)
Επιπλέον ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρικάρντο Λούνα (φωτογραφία), που φιλοξένησε στη Λίμα τη διάσκεψη των 12, είπε: «Αυτό που έχουμε στη Βενεζουέλα είναι δικτατορία». Οι 12 είναι: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη, Περού. Στις χώρες αυτές προφανώς προστίθενται και οι ΗΠΑ.
Αντιδρώντας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε στους 12 «περιφερειακό διάλογο, ώστε ν’ αποκατασταθεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου». Ο Μαδούρο έκανε τη δήλωση αυτή στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους συμμάχων χωρών, όπως η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ο Ισημερινός, μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (Alba) (Σ.Σ. Υπάρχουν και αμερικάνικες χώρες που δεν εμφανίζονται σε κανένα από τα δυο μπλοκ: Αϊτή, Τζαμάικα, Σαν Σαλβαδόρ, Ουρουγουάη, Γουιάνα, Σουρινάμ, Δομινικανή Δημοκρατία, Μπελίζε κλπ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.