Κοσμος

Ο εφιάλτης των μολυσμένων αυγών έφθασε σε Γαλλία και Βρετανία

Απόσυρση παρτίδων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και καταστροφή τους - Ξεκίνησαν οι θανατώσεις πουλερικών στην Ολλανδία 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367064-759083.jpg
EPA/SANDER KONING

Η Γαλλία και η Βρετανία επλήγησαν με τη σειρά τους από την κρίση που έχει ξεσπάσει με το εντομοκτόνο fipronil, μετά τη διανομή στις χώρες αυτές αυγών που έχουν μολυνθεί από την επικίνδυνη ουσία.

Το διατροφικό σκάνδαλο ξεκίνησε στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με τις αρχές να προχωρούν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η κρίση πέρασε πολύ γρήγορα σε Γερμανία, Ελβετία και Σουηδία, όπου χιλιάδες παρτίδες αποσύρθηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και καταστράφηκαν. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυγών στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ.

Υπό έλεγχο η κατάσταση

«Ο αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός, όμως εμείς διεξάγουμε εκτάκτως έρευνα με επίκεντρο τη διανομή αυτών των αυγών στη Βρετανία» παραδέχθηκε τη Δευτέρα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.

«Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας» παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από τη μεριά του το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

«Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις (...) για να αξιολογηθεί η κατάσταση (τα εμπλεκόμενα προϊόντα και ο προορισμός τους) και να εμποδιστεί η διανομή των προϊόντων με στόχο να υποβληθούν σε ανάλυση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σκοτώνουν τις κότες

Σε ορισμένα ορνιθοτροφεία στην Ολλανδία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν, θανατώθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική αγροτική ένωση LTO.

Στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, τα ράφια ήταν σχεδόν άδεια, μετά τη μαζική απόσυρση του προϊόντος τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας, ενώ ο τομέας υπολογίζει ήδη τις απώλειες σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Κάτω Σαξονία (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσαν ήδη ότι θα διεκδικήσουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αμέσως μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ