Κοσμος

5+2 μουσουλμανικές χώρες διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ

Το κατηγορούν ότι υποθάλπει τη τζιχαντιστική τρομοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357515-740769.jpg

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Υεμένη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατία.

Λεπτομερέστερα, οι πέντε χώρες είπαν ότι θα διακόψουν τις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες επικοινωνίες με το Κατάρ και θα απελάσουν τους διπλωμάτες του από τα εδάφη τους. Ακολούθησαν η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης (έδρα Μπάιντα) και οι Μαλδίβες. Εξάλλου, το  Αμπού Ντάμπι δε διέκοψε τις σχέσεις του, αλλά σταμάτησε την αεροπορική σύνδεση από και προς το Κατάρ. 

Οι σχετικές δηλώσεις:

  • Η Αίγυπτος κατηγορεί το Κατάρ ότι τηρεί «ανταγωνιστική στάση» απέναντί της και ότι «απέτυχαν όλες οι προσπάθειες να σταματήσει το Κατάρ να υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες».
  • Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Κατάρ επειδή «αγκαλιάζει διάφορες τρομοκρατικές και σεχταριστικές ομάδες, που αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», περιλαμβανομένων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της Αλ Κάιντα, του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και ομάδων που υποστηρίζουν το (σιιτικό) Ιράν
  • Το Μπαχρέιν λέει ότι η ευθύνη είναι του Κατάρ,  που φέρνει «υποκίνηση μέσω ΜΜΕ, υποστήριξη και χρηματοδότηση ένοπλων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με ιρανικές οργανώσεις ώστε να κάνουν σαμποτάζ και να σπείρουν το χάος στο Μπαχρέιν».
  • Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη συντάχτηκαν με την απόφαση των άλλων τριών χωρών, ενώ και οι άλλες δύο χώρες αρκέτηκαν σε απλές ανακοινώσεις υιοθέτησης. 

Το Κατάρ, πάμπλουτο λόγω πετρελαίων κράτος του Περσικού Κόλπου, με πρωτερύουσα τη Ντόχα επικεφαλής τον εμίρη κ. Χαμίν μπιν Χαμάντ (φωτογραφία):

  • Αρνείται κάθε διασύνδεση με ισλαμική τρομοκρατία:
  • Πρόκειται να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022
  • Είναι η έδρα του διεθνούς αραβόφωνου καναλιού «Αλ Τζαζίρα»
  • Στηρίζει οικονομικά  την ακραία οργάνωση Χαμάς (που κυβερνάει τη Λωρίδα της Γάζας) παρέχει καταφύγιο στον εξόριστο ηγέτη της, τον κ.  Χαλέντ Μασάαλ, από το 2012
  • Έχει κατηγορηθεί και από τη Δύση ότι ενισχύει τζιχαντιστές, όπως τη συριακή Αλ Κάιντα, πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα
  • Ταυτόχρονα, είναι η έδρα της αεροπορικής βάσης Αλ Ουμπέιντ, όπου στεγάζεται η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση της Μ. Ανατολής, με προσωπικό 10.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς.  (Οι ίδιες οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κρίση).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.