Κοσμος

Ο καρκίνος νίκησε τον ηρωικό πυροσβέστη της 11ης Σεπτεμβρίου, Ρέι (εικόνες, video)

Οκτώ μήνες μετά την επίθεση πάλευε μέσα στα συντρίμμια αναζητώντας τους «φίλους» του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356544-738741.jpg

Με μεγάλη θλίψη ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ολόκληρη η πόλη αποχαιρέτισε έναν από τους πιο ηρωικούς πυροσβέστες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο οποίος νικήθηκε τελικά από ασθένεια που σχετίζεται με τον καρκίνο. Ο ήρωας που «έφυγε» ήταν πυροσβέστης, Ρέι Φάιφερ, ένας άνθρωπος που την ημέρα της αδιανόητης τραγωδίας κοιμήθηκε μέσα στο πυροσβεστικό όχημα περιτριγυρισμένος από συντρίμμια και εισπνέοντας τη σκόνη που άφησε πίσω το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος πυροσβέστης ήταν εκεί στο «Σημείο Μηδέν» για οκτώ μήνες μετά την επίθεση αναζητώντας, όπως έλεγε, τους «φίλους» του μέσα στα συντρίμμια.

Ο καρκίνος νίκησε τον ηρωικό πυροσβέστη της 11ης Σεπτεμβρίου, Ρέι

Το Σαββατοκύριακο πέθανε μετά από μια οκτάχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος προκλήθηκε από το τοξικό νέφος που αιωρούνταν πάνω από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης. «Με το θάνατο του Ρέι Φάιφερ η Νέα Υόρκη έχασε έναν ήρωα και μια πηγή έμπνευσης», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Για χιλιάδες Αμερικανούς η πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο ηρωικός πυροσβέστης είναι ο Νόμος Zadroga, ο οποίος εξασφάλισε δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους επιζώντες, τραυματιοφορείς και σε όσες δυνάμεις ανταποκρίθηκαν πρώτες για τη διάσωση ανθρώπων κατά την  11η Σεπτεμβρίου. Ο Φάιφερ ήταν από τους ανθρώπους που πίεσαν πολλούς πολιτικούς για να αποδεχθούν και να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο. «Κατορθώσαμε κάτι που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Αντιμετωπίσαμε άτομα που δεν καταλάβαιναν τι έγινε εκεί. Δεν θέλαμε να ξεχάσουν ποτέ (σ.σ. οι πολιτικοί) την 11η Σεπτεμβρίου. Τους είπαμε: εμείς ακόμη πεθαίνουμε από τους τρομοκράτες. Είμαστε άρρωστοι από τους τρομοκράτες. Και τότε μας κατάλαβαν», είχε δηλώσει παλιότερα ο εκλιπών πυροσβέστης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ