- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπέπε Γκρίλο: Νικητής Πέντε Αστέρων
Ένας στους τέσσερις Ιταλούς προτίμησε τον αντισυστημικό σόουμαν με το μούσι
Ο ιταλικός Τύπος προβλέπει ακυβερνησία, πολιτικό αδιέξοδο και φυσικά αναγνωρίζει ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο 65χρονος «απρόβλεπτος» πρόεδρος του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Πιέρο Γκρίλο.
«Η έκρηξη του Γκρίλο και το αδιέξοδο του κοινοβουλίου», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa. Ο Μάσιμο Γκραμελίνι, ο οποίος υπογράφει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, γράφει: «ολοφάνερα το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι ο Γκρίλο νίκησε. Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ‘μαύρισε’ το μουσάτο κωμικό. Μια μαζική εξέγερση κατά της πολιτικής ελίτ. Μάλιστα, προ των εκλογών οι ψηφοφόροι δεν είχαν καν την ευγένεια να αποκαλύψουν στους δημοσκόπους ποιους θεωρούν πολιτική ελίτ. Το αποκάλυψαν στην κάλπη».
«Η εντιμότητα γίνεται και πάλι μόδα». Με τη φράση αυτή ο Μπέπε Γκρίλο χαιρέτησε στο twitter την εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του κόμματός του. Ένα κόμμα που εμφανίστηκε το 2009 και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την La Stampa το προφίλ του ψηφοφόρου και μέλους του κινήματος των 5 Αστέρων είναι: «κάποιος που έχει χάσει τη δουλειά του ή δεν είχε ποτέ. Κάποιος που έχει χάσει κάθε πίστη στο μέλλον, στο κράτος και στους πολιτικούς θεσμούς: κόμματα, συνδικάτα κλπ. Δε μισεί την πολιτική, αλλά τους πολιτικούς που δεν ξεκολλούν από τις καρέκλες τους, ιδίως αν είναι ανίκανοι και ανήθικοι. «Ελάχιστοι ασχολούνταν μ’ αυτές τις απελπισμένες ψυχές. Υπήρχε ένα κενό και το κάλυψε ο Γκρίλο. Πρώτα φωνάζοντας ‘άντε γαμήσου’ στο σύστημα και μετά μια σειρά συγκεκριμένων, μεν, ουτοπικών, δε, προτάσεων», γράφει η ιταλική εφημερίδα και σε κάποιο άλλο σημείο δηλώνει το εξής: «ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχουν πιο ετερόκλητοι από τους οπαδούς του Γκρίλο: θα ανακαλύψει ανάμεσά τους τον πραγματιστή ονειροπόλο και το αιώνιο θύμα».
«Αποτέλεσμα Σοκ. Χωρίς πλειοψηφία»
Η εφημερίδα Corriere Della Sera πιστεύει ότι ο ευρωσκεπτικισμός επικράτησε της πολιτικής της λιτότητας. «Ένα τρίτος πολιτικός πόλος αναδύθηκε και δεν είναι ο μετριοπαθής, φιλο-ευρωπαίος Μάριο Μόντι. Τουναντίον, είναι ο λαϊκιστής, ριζοσπαστικός και πάντα διαμαρτυρόμενος, Μπέπε Γκρίλο», γράφει ο Μάσιμο Φράνκο.
«Ακυβέρνητη Ιταλία». Έτσι χαρακτηρίζει τη χώρα η εφημερίδα, La Repubblica αναφερόμενη στο πολιτικό αδιέξοδο του επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, Μπερσάνι. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Μπερσάνι είναι αναγκασμένος να κάνει συμμαχίες με τους πολιτικούς του αντιπάλους εάν θέλει να κυβερνήσει. «Η χώρα είναι πολιτικά και τεχνικά ακυβέρνητη. Εξαρτάται από ελάχιστες επιλογές που εξαρτώνται από δυσκίνητες ή αριθμητικά ανεπαρκείς συμμαχίες», εκτιμά η La Repubblica.
«Γερουσία χωρίς πλειοψηφία. Αναταραχή στις αγορές». Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Sole – 24 Ore το χρηματιστήριο του Μιλάνου αντέδρασε θετικά όταν τα exit poll έδιναν προβάδισμα στην κεντροαριστερά. Και όταν οι πραγματικοί αριθμοί έδειχναν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, το χρηματιστήριο κατέρρευσε.
«Το θαύμα του Μπερλουσκόνι»

Στην ολική πολιτική επαναφορά του Καβαλιέρε αναφέρεται η εφημερίδα Il Giornale. Τη χαρακτηρίζει θαύμα, καθώς μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν εφικτή. «Κι όμως η επιθετική προεκλογική εκστρατεία, οι δελεαστικές υποσχέσεις (όπως η κατάργηση του μισητού φόρου στα ακίνητα) αλλά και τα λάθη των αντιπάλων του, έκαναν το θαύμα. Ο Μπερλουσκόνι νίκησε κατά κράτος τον Μόντι». Σύμφωνα με την Il Giornale ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αρνηθεί κάθε συνεργασία με τον Μόντι, δε θα έλεγε όχι σε μια προσωρινό ευρύ συνασπισμό με την κεντροαριστερά διότι «δεν της αξίζει της Ιταλίας να είναι ακυβέρνητη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποίηση: Το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές κακοποίησης
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η επόμενη μέρα των Ηνωμένων Πολιτειών
Το φέρετρο του Χαμενεΐ εκτέθηκε σε υπαίθριο χώρο, κάτω από γυάλινη προθήκη
Όσα έγιναν στη λαμπερή βραδιά για τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας
Η ανοχή μας στην αναρχία και την ανομία είναι ένας αυτοτραυματισμός, ένας ευνουχισμός του πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού μας κεφαλαίου ως μελών της κοινωνίας
Οι κόλακες του Ντόναλντ Τραμπ, η ερωτοτροπία μερικών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία και οι προοπτικές της Ατλαντικής Συμμαχίας
Σε περίπου 38.500 ανέρχονται οι αγνοούμενοι
Θα ήταν η πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που θα πήγαιναν όλοι μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ιράν τον αποχαιρετά - Δείτε live εικόνα
Ανατριχιαστικές πληροφορίες για το πώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πτώμα της
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της
Από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τους «ελέγχους και ισορροπίες» των ιδρυτών-πατέρων, στη σύγχρονη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και τις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από το όρος Ράσμορ για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας
Το «Κόκκινο Τείχος» της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια εργατούπολη σε μετάβαση
Μια επέτειος στην οποία οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά πως είναι καταδικασμένες να αλλάζουν
Για χρεοκοπημένο κράτος κάνει λόγο η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 κράτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν
O πρόεδρος εμφανίζεται στο κέντρο αφίσας με τίτλο «America's Eras Tour»
Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι διώκονται για ανθρωποκτονία
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί θα περιμένει έως και 10 ώρες μέχρι να ξεκινήσει το προσκύνημα στη σορό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.