Κοσμος

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ

Ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και «επέστρεψε» στο  Ισλάμ τον τελευταίο χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355730-737187.jpg

Η Αρχές στη Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα την φωτογραφία του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου μακελάρη που σκόρπισε το θάνατο το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ.

Ο Αμπεντί μεγάλωσε στην περιοχή Whalley Range και ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. 

Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ. Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. 

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου ο Αμπέντι είχε λάβει εκπαίδευση τρομοκράτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 22χρονος είχε μόλις επιστρέψει στη Βρετανία μετά από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Λιβύη, όπου συνεργάζονται το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Σχετικά με το μακελειό η  αστυνομία, κατά τον Guardian, έχει στη διάθεσή της βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον Αμπέντι να μπαίνει μέσα στο Manchester Arena όπου και πυροδότησε τη βόμβα.

Κατά το δημοσίευμα ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χειροποίητος, κατασκευάστηκε στη Βρετανία και ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα.

Η Mirror υποστηρίζει ότι ο Αμπέντι ήταν φίλος του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία μετά από επίθεση με drone. 

Τα  βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιας ενεργής έρευνας. 

Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. 

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ