- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη την Βενεζουέλα, απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και την διεξαγωγή γενικών εκλογών, κατά την 50η μέρα κινητοποιήσεων και των χειρότερων αναταραχών που βιώνει η χώρα μετά την εκλογή Μαδούρο το 2013.
Στο Καράκας τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να φτάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων.
Στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, στην πολιτεία Τάτσιρα, στα σύνορα με την Κολομβία, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, παρά την ανάπτυξη 2.600 στρατιωτών έπειτα από σειρά λεηλασιών και επιθέσεων σε αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Κατά την διάρκεια των σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων που σημειώνονται κατά τις 50 ημέρες κινητοποιήσων, τουλάχιστον 47 άνθρωποι – άμαχοι και αστυνομικοί - έχουν χάσει την ζωή τους, με βάση τον τελευταίο απολογισμό του γραφείου του εισαγγελέα. Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Φόρο Πέναλ, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, περίπου 2.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 161 έχουν φυλακιστεί έπειτα από αποφάσεις στρατοδικείων.
«Αυτή την 50η μέρα αντίστασης, θα οργανώσουμε την μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Χουάν Άντρες Μέχια, ένας από τους νεαρούς διοργανωτές των διαδηλώσεων.
«Ήταν μια σφαγή ενάντια στον λαό, αλλά παρόλα όσα συνέβησαν, παρά την καταστολή, υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες στην αρχή της πορείας στο Καράκας.
Η αντιπολίτευση ζητά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και απορρίπτει την απόφαση του Μαδούρο για σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για την κατάρτιση νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα του 1999.
«Αυτός είναι ένας τρόπος να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι μετά από 50 μέρες αντίστασης, θανάτων και φυλακίσεων, είμαστε περισσότεροι και δεν πρόκειται να παραδοθούμε» είπε την Παρασκευή το βράδυ στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού δημόσιου θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος Μαδούρο αναμενόταν το Σάββατο να υποδεχθεί στο προεδρικό παλάτι περίπου 2.000 εργαζομένους από την βιομηχανία τροφίμων, οι οποίοι ντυμένοι στα κόκκινα, πραγματοποίησαν πορεία σε ένα άλλο μέρος της πόλης, χορεύοντας και τραγουδώντας, υποστηρίζοντας το σχέδιο του προέδρου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν κατόρθωσαν όμως να συναντήσουν τον πρόεδρο στο τέλος της πορείας τους.
Οι αντίπαλοι του Μαδούρο καταγγέλουν την αγριότητα των κατασταλτικών μηχανισμών, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για «τρομοκρατία» και για απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Καπρίλες ανακοίνωσε ότι ένας από τους δικηγόρους του έχει καταθέσει στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν μια έκθεση για την κρίση στην Βενεζουέλα.
O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα τόνισε πως ο μόνος τρόπος διεξόδου από την πολιτική κρίση είναι η ταχεία διοργάνωση εκλογών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Μαδούρο επισήμανε «το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να ορίζει την μοίρα του χωρίς ξένες παρεμβάσεις. . .», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Σκληρό μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης από τον Αμερικανό πρόεδρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.