Κοσμος

Αγάπη για τα Ψάρια – Όχι στην υπερ-αλίευση

 Διάσημοι φωτογραφίζονται γυμνοί, αγκαλιά με ψάρια, για καλό σκοπό

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35196-76990.jpg

Η βρετανίδα ηθοποιός Lili Loveless φωτογραφημένη με ένα τεράστιο χταπόδι απλωμένο στο γυμνό της κορμί. Μία από τις διάσημες «γυμνές» φωτογραφίες με celebrities, για καλό σκοπό: το Fishlove’.

Fishlove είναι η ονομασία ενός φωτογραφικού project διαρκείας στο οποίο καλούνται επώνυμοι και διάσημοι απ’ όλο τον κόσμο να δηλώσουν με έντονο και εντυπωσιακό τρόπο την αντίθεσή τους με το φαινόμενο της υπερ-αλίευσης.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εάν δεν γίνει κάτι εγκαίρως ώστε να σταματήσει η υπερ-αλίευση, όλη η θαλάσσια ζωή μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα έχει εξαφανιστεί.

Έτσι, οι άνθρωποι που φωτογραφίζονται σε αυτό το project ζητούν να σταματήσει αυτή η οικολογική καταστροφή.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενώσει τη φωνή διαμαρτυρίας σε αυτή την προσπάθεια, εάν γίνει μέλος του OCEAN2012.

Το OCEAN2012 είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, σύνδεσμος περισσότερων από 160 ευρωπαϊκών οργανώσεων που έχουν στόχο να σταματήσουν την υπερ-αλιεία, τις καταστροφικές μεθόδους αλιείας και την καθιέρωση μίας δίκαιης και ισορροπημένης χρήσης των υγιών αποθεμάτων θαλάσσιας ζωής.

Για τη φωτογράφηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν μερικά από τα θαλάσσια είδη που απειλούνται από την υπερ-αλίευση. Το «Fishlove» ζήτησε από ένα μεγάλο online κατάστημα τροφίμων στη Μεγάλη Βρετανία να τους δώσει δειγματοληπτικά στοιχεία για το ποια είδη θαλασσινών διαθέτουν στο εμπόρευμά τους καθώς και για εκείνα που δεν τα εμπορεύονται ποτέ. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να έχουν μία κατά προσέγγιση εικόνα για το ποια είδη απειλούνται περισσότερο.

Το «Fishlove» είναι ένα project που ξεκίνησε το 2009 για την προώθηση του οικολογικού ντοκιμαντέρ «The End of the Line» που υπογράφεται από τον Rupert Murray και εξετάζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της υπερ-αλίευσης στους θαλάσσιους πληθυσμούς, υποστηρίζοντας τα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

n

Greta Scacchi

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ FISHLOVE

Το 2009, η ηθοποιός Greta Scacchi φωτογραφήθηκε γυμνή κρατώντας έναν τεράστιο μπακαλιάρο στην αγκαλιά της, μπροστά στο φακό του διάσημου Άγγλου φωτογράφου μόδας, Rankin. Η φωτογραφία προκάλεσε συζητήσεις σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για το θέμα της αλλά και για τους σκοπούς της.

Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε στην γκαλερί Pertwee, Anderson & Gold του Λονδίνου μία μεγάλη έκθεση με πολλές φωτογραφίες διασημοτήτων φωτογραφημένων με τα θαλάσσια είδη που απειλούνται – ανάμεσά τους η φωτογραφία της Greta Scacchi καθώς και των Jerry Hall, Lizzie Jagger, Sir Ben Kingsley κ.ά.

n  n

Ben Kingsley - Eleanor Mills

n  n

Emilia Fox - Terry Gilliam

Η ιδέα της φωτογράφησης γεννήθηκε σε μία συζήτηση ανάμεσα στον Nicholas Röhl ο οποίος είναι σεναριογράφος αλλά και ιδιοκτήτης του γιαπωνέζικου εστιατορίου Moshimo στο Μπράιτον, γνωστός για το έργο του για τη βιωσιμότητα τω ν ψαριών, και στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Charles Clover, επάνω στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε το ντοκιμαντέρ ‘End of the Line’. Ο Clover είχε φέρει μαζί του στη συνάντηση και μία φωτογραφία, δημιούργημα της διαφημιστικής εταιρίας Leo Burnett, στην οποία φαινόταν μία γυμνή γυναίκα να κρατάει στην αγκαλιά της ένα ψάρι, σαν να το θηλάζει.

«Η φωτογραφία ήταν σαν γροθιά στο στομάχι» είπε ο Nicholas. «Έλεγε ακριβώς όλα όσα έπρεπε να ξέρουμε για τη θαλάσσια κρίση: αν δεν αρχίσουμε να προστατεύουμε τη θαλάσσια ζωή, αυτή θα πεθάνει.»

Ο Nicholas τηλεφώνησε στη φίλη του, ηθοποιό Greta Scacchi για να τη ρωτήσει αν θα δεχόταν να κάνει μία παρόμοια φωτογράφηση, εκείνη δέχτηκε, η φωτογραφία έγινε και δημιούργησε παγκόσμια αίσθηση, προκαλώντας το ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ «End of the Line».

«Στα 50 μου, δεν ήμουν ακριβώς ενθουσιασμένη να φωτογραφηθώ γυμνή και μάλιστα κρατώντας έναν μπακαλιάρο – αλλά το έκανα γιατί πρόκειται για έναν σκοπό τον οποίο υποστηρίζω με πάθος» είπε η Scacchi. «Για κάποιο περίεργο λόγο η φωτογραφία πήρε περισσότερη δημοσιότητα από οτιδήποτε έχω κάνει σαν ηθοποιός».

n 

Lenny Henry

n

Richard E. Grant

Μερικές δηλώσεις των ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν

  • Greta Scacchi «Σαν μητέρα και ηθοποιός θέλω να παροτρύνω όλους να μποϊκοτάρουν τα εστιατόρια που δεν υποστηρίζουν τη βιώσιμη αλιεία. Δεν περίμενα ότι θα είχε τόση επίδραση επάνω μου αυτό το ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή, βγήκα από την αίθουσα τρέμοντας από το ‘βάρος’ αυτής της κατάστασης. Όλο και περισσότεροι από τους επώνυμους γνωστούς μου έρχονται να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια για να αποδείξουν με έναν άμεσο, τολμηρό τρόπο τη στήριξή τους σε αυτό τον σκοπό».
  • Mark Foster (Αθλητής της κολύμβησης σε Ολυμπιακούς Αγώνες) «Κινητοποιήθηκα για να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι πραγματικά τρομακτικό να ακούς για όλα αυτά τα θαλάσσια είδη που κυριολεκτικά εξαφανίζονται. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτό το κάτι παραπάνω για έναν τέτοιο σκοπό, όλοι πρέπει να το κάνουν».
  • Sean Pertwee (ηθοποιός) «Όλο το θέμα είναι να ψαρεύει κανείς υπεύθυνα».
  • Dakota Blue Richards (ηθοποιός) «Δεν μπορείς να βάζεις μία τιμή στη διάσωση του πλανήτη και στο να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο».
  • Sir Ben Kingsley (ηθοποιός) «Σήμερα έγινα μέρος αυτού του αγώνα κι εγώ, γιατί η υπερ-αλιεία είναι έλλειψη σεβασμού σε όλη τη θαλάσσια ζωή, είναι απληστία και αδιαφορεί εντελώς για το γεγονός ότι η ζωή η ίδια είναι μία ισορροπία».
  • Steven McRae (χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου) «Νομίζω ότι το κυριότερο μέλημά μας είναι, να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαύσουν αυτό που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα. Αν δεν φανούμε λογικοί, θα στερέψουν τα πάντα και δεν θα υπάρχουν αρκετά ψάρια».
  • Tom Aikens (chef) «Σε πολλά εστιατόρια, υπάρχει ο βασικός κανόνας, οι σεφ να χρησιμοποιούν ψάρια αλιεμένα με βιώσιμους τρόπους για τη θαλάσσια ζωή».
  • Jerry Hall (ηθοποιός) «Συμμετέχω σε αυτό το project επειδή θέλω με πάθος να σωθούν οι ωκεανοί, το 80% της ζωής στη γη, ζει στις θάλασσες… Πρέπει να τις προστατεύσουμε με κάθε τρόπο. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε μόνο θαλασσινά που έχουν αλιευθεί με βιώσιμους τρόπους».
  • Mariella Frostrup (παρουσιάστρια και δημοσιογράφος) «Μην αγοράζετε θαλασσινά αλιεμένα με μη βιώσιμους τρόπους! Είναι τόσο απλό».

n

Lizzy Jagger

n

Lizzy Jagger + Jerry Hall

n

Lizzy Jagger + Jerry Hall


Οι φωτογραφίες του project χρησιμοποιούνται από την οργάνωση OCEAN2012. Όλα τα ψαρικά που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφηση είναι δωρεά του μεγάλου καταστήματος τροφίμων Waitrose και έχουν αλιευθεί με οικολογικές μεθόδους, σύμφωνες με τις απόψεις της οργάνωσης. Η παραγωγή του φωτογραφικού project είναι του Nicholas Röhl, της Greta Scacchi και του © Rankin 2012.

Για περισσότερες πληοροφορίες:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ