- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά στη Συρία
Οι τρεις χώρες αποδίδουν την ευθύνη στο σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν την Τρίτη ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδικάζει τη φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και το οποίο, όπως είπαν διπλωμάτες, θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη.
Το σχέδιο ψηφίσματος -που είδε το πρακτορείο Reuters- καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Σημειώνεται πως και οι τρεις χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα.
Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποιήσαν τοξικά χημικά.
Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ επίσης «εκφράζει την οργή του ότι συνεχίζονται να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άτομα από χημικά όπλα στη Συρία, και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σήμερα για την επίθεση με τοξικό αέριο.
Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρείς επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.
Υπενθυμίζεται πως η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.