Κοσμος

Politico: Ευρωπαϊκή Ένωση 1 - Εθνικιστές 0

Ο λαός της Ολλανδίας μίλησε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345038-716943.jpg
EPA/ROB ENGELAAR

Οι Ολλανδοί μίλησαν αποστομώνοντας τις Κασσάνδρες. «Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, σε κλίμα πόλωσης κα με μια εμμονική προβολή του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα και έδωσαν την πλειοψηφία των εδρών της ολλανδικής βουλής σε κόμματα που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η Ναόμι Ο' Λίρι στον ισότοπο Politico.

Η επικράτηση του Μαρκ Ρούτε δεν εμποδίζει, ωστόσο, τον επικεφαλής του ακροδεξιού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV), Γκέερτ Βίλντερς, να διεκδικεί τον τίτλο του μεγάλου νικητή των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία. Εξάλλου, η δύναμη των 20 εδρών στο νέο κοινοβούλιο δεν είναι αμελητέα.

Ο ιστότοπος Politico κάνει έναν απολογισμό της εκλογικής διαδικασίας, ξεχωρίζει τους νικητές από τους ηττημένους και κάνει κάποιες πρώτες προβλέψεις για τις νέες συμμαχίες στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας.

Η προσέλευση στις κάλπες άγγιξε το ποσοστό του 82%. Ήταν, δηλαδή, κατά 74,6% υψηλότερη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από πέντε χρόνια. Το Άμστερνταμ ήταν η πόλη που γκρέμισε τον Βίλντερς και ανέδειξε σε ρυθμιστές τους Πράσινους Αριστερούς. 

Νικητές: Όσοι κέρδισαν έστω και μία έδρα παραπάνω. Οι νικητές των ολλανδικών εκλογών είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Πράσινοι Αριστεροί, οι Φιλελεύθεροι D66 και ο Βίλντερς.

Χαμένοι: Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και το Εργατικό Κόμμα (PvdA). Ήταν μια εκλογική πανωλεθρία, η χειρότερη ήττα στην ιστορία του εν λόγω κόμματος. Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι επίσης η ευγένεια στον πολιτικό λόγο της χώρας. Υψηλοί τόνοι στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, επιθετικές πολιτικές διαφημίσεις, καβγάδες με την Τουρκία και ο λαϊκισμός του Βίλντερς.

Ντάισελμπλουμ:  Το κόμμα του συνετρίβη, αλλά θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο ίδιος συνεχίζει ως πρόεδρος του Eurogroup. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.