- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκωτία: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της ίσως κάνει μέσα στο 2018
Λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ
Σύμφωνα με το BBC, δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της ενδέχεται να πραγματοποιήσει το φθινόπωρο του 2018 η Σκωτία, λίγους μήνες δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον.
Ειδικότερα, η Στέρτζον δήλωσε ότι το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν μια «λογική» επιλογή για το δημοψήφισμα στη Σκωτία δεδομένου ότι θα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.
«Μέσα από αυτό το πρίσμα του πότε θα γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και αποχώρηση από την ΕΕ, θεωρώ ότι θα ήταν μια λογική περίοδος για να έχει αυτή την ευκαιρία η Σκωτία, αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε» δήλωσε στο BBC η Στέρτζον, η οποία ηγείται της αποκεντρωμένης κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε πάντως πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας περιπλέκει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερέζα Μέι με τις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις συνθήκες του «διαζυγίου». Από συνταγματικής πλευράς ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έπρεπε να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.
Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά.
Η ίδια η Στέρτζον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου για Brexit θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους Σκωτσέζους να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα με το αιτιολογικό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2014, οπότε και είχαν ψηφίσει με 55% έναντι 45% να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.