- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, για το Κυπριακό
Θα ακουστούν οι διαφωνίες κεφάλαιο προς κεφάλαιο
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δύο άνδρες θα ακούσουν καταρχάς από τους διαπραγματευτές τους τις κύριες διαφωνίες ανά κεφάλαιο. Ακολούθως θα επιλέξουν πώς θα ανοίξουν τον νέο κύκλο συζήτησης θεμάτων και από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού.
Η συνάντηση -παρουσία του Έσπεν Άιντε, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα - γίνεται εν μέσω των διεργασιών για την προετοιμασία της νέας διάσκεψη για την Κύπρο.
Ο Άιντε εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος».
Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χάμπερ-Τουρκ» είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός».
Για την κατάθεση των χαρτών, εκτίμησε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι «αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Τέλος, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας από διαφορετική άποψη.
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που έπρεπε να κάνει η 'Αγκυρα στο Κυπριακό τα έκανε.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά μια βαλβίδα ασφαλείας του νησιού κατά των πιθανών εξωτερικών απειλών».
Η διατήρησή τους είναι σημαντική ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Εξάλλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιους», σχολιάζοντας το θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν ζητεί ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά φόρμουλες για όσους κατοικήσουν στην Κύπρο.
Σημείωσε, ακόμα, ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, οι δύο πλευρές θα έχουν μια ιδέα για το κατά πόσο η διαδικασία θα οδηγηθεί σε λύση. Επανέλαβε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στα θέματα της ισότητας, της ασφάλειας, των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων δεν θα αλλάξει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.