- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ολάντ σε Μέρκελ: Ο Τραμπ είναι πρόβλημα για την ΕΕ
«Για να είμαστε ειλικρινής, η απειλή είναι κι εντός Ένωσης. Έρχεται από τους εξτρεμιστές»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνηση του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί «πρόβλημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον εμπορικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, «ας μιλήσουμε πολύ ειλικρινά, υπάρχουν προβλήματα που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τους κανόνες του εμπορίου, σε σχέση επίσης με αυτό που πρέπει να είναι η θέση μας για τη διευθέτηση των συρράξεων στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Κατά συνέπεια, θα πρέπει βέβαια να μιλήσουμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού επελέγη από τους Αμερικανούς για να γίνει ο πρόεδρός τους, αλλά οφείλουμε επίσης να το κάνουμε από μία ευρωπαϊκή θέση και για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που απειλεί την Ευρώπη δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Έρχεται επίσης από το εσωτερικό. Εννοώ την άνοδο των εξτρεμιστών που χρησιμοποιούν εξωτερικούς παράγοντες για να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε επίσης εμμέσως την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Διαπιστώνουμε ότι το παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμαστε στον κόσμο μεταβάλλεται κατά ριζικό τρόπο και με ταχύτητα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα προβλήματα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Αυτό «αφορά τόσο την υπεράσπιση μίας ελεύθερης κοινωνίας, όπως και την υπεράσπιση του ελευθέρου εμπορίου», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις τις οποίες εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας...Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη, κοινή προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ό,τι έχουμε επιτύχει και στις αξίες των φιλελεύθερων, δημοκρατιών μας».
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει για την ευρωπαϊκή ιδέα το Brexit.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.