Κοσμος

Μεξικό: Δεν θα πληρώσουμε το τείχος Τραμπ

«Η χώρα μας δεν πιστεύει σε τείχη και φράχτες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338249-703611.jpg

Το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο στο διάγγελμά του προς το μεξικανικό λαό. «Το Μεξικό δεν πιστεύει σε τείχη και φράχτες» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Μεξικού, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά για το αν θα ακυρωθεί ή θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χθες Τετάρτη νέα προεδρικά διατάγματα, μεταξύ αυτών, η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την ώρα που η διπλωματική αντιπροσωπεία της αναφερόμενης χώρας, υπό τον Μεξικάνο ΥΠΕΞ έφτανε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τραμπ δήλωσε ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει «100%» τις ΗΠΑ για το τείχος, κάτι που η κυβέρνηση του Μεξικού έχει αρνηθεί ότι θα κάνει. «Μιλήσαμε για αυτό από την αρχή» είπε την ώρα που υπέγραφε τα διατάγματα σε τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Πένια Νιέτο υπογράμμισε: «Το έχω πει ξανά και ξανά. Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος. Η χώρα μας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χάραξη νέων κανόνων συνεργασίας στο εμπόριο, στις επενδύσεις, σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης με την ευρύτερη περιοχής της Βόρειας Αμερικής. Ως πρόεδρος αναλαμβάνω την ευθύνη να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Μεξικού και των Μεξικανών».

Και συμπλήρωσε: «Το Μεξικό θα τείνει πάντα χείρα φιλίας προς τον αμερικανικό λαό και θα είναι πρόθυμο να κλείνει συμφωνίες με τις κυβερνήσεις του. Συμφωνίες προς όφελος του Μεξικού και των ΗΠΑ».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ