Κοσμος

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τα παιδιά του πολέμου (video)

Μιλούν στην κάμερα και συγκινούν με τα όσα περιγράφουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337312-701569.jpg

Αθώες παιδικές ψυχές είναι αυτές που «πληρώνουν» το μεγαλύτερο τίμημα του πολέμου, που μαίνεται στην Υεμένη. Όπως καταγράφει η κάμερα του AJ+, τα παιδιά έχουν απωλέσει την αθωότητα της ηλικίας τους και έχουν ζήσει τραγικά - για την ανθρώπινη ύπαρξη - γεγονότα, που σίγουρα μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη τους.

Μιλώντας στην κάμερα, τα παιδιά φέρνουν ξανά στο νου τους το πώς ζούσαν προτού ξεσπάσει ο πόλεμος και το περιβάλλον τους μετατραπεί σε πολεμική ζώνη. «Τη μία μέρα πηγαίναμε στο mall, την άλλη στο ζωολογικό κήπο» λέει, μεταξύ άλλων, ένα κοριτσάκι.

Μιλούν όμως και για τους ανθρώπους που έχασαν εξαιτίας του πολέμου∙ τη θεία, τα αδέρφια, τους φίλους και τους γείτονές τους. «Η αδερφή μου η Ράνα και εγώ, συνηθίζαμε να κάνουμε μαζί μαθήματα μπαλέτου» λέει ένα κορίτσι και αμέσως μετά ξεσπά σε κλάματα.

Όσον αφορά δε τις φρικιαστικές στιγμές πολέμου που έχουν ζήσει, ενδεικτικά είναι τα όσα περιγράφουν:

- «Κοιμόμουν βαθιά… Ξαφνικά ξύπνησα τρομαγμένος. Οι γονείς μου με κρατούσαν σφιχτά, ήταν φοβισμένοι».

- «Ήμασταν ξύπνιοι, ξαφνικά έπεσε ένας πύραυλος. Πήγαμε στο υπόγειο και κλαίγαμε με λυγμούς».

Την ίδια στιγμή, η Unicef υποστηρίζει πως καθημερινά, τουλάχιστον 8 παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά εξαιτίας του πολέμου. Επισημαίνει πως οι αθώες ψυχές τους «πληρώνουν» το μεγαλύτερο τίμημα των συρράξεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ