- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Θα είμαστε πάντα Σαρλί»: Εκατοντάδες Γάλλοι για τα δύο χρόνια από την επίθεση
«Δεν μπορούσαμε να μην βρισκόμαστε εδώ»
Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εναντίον του σατιρικού περιοδικού Σαρλί Εμπντό και του παντοπωλείου Hyper Cacher, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποτίνουν φόρο τιμής στους 17 νεκρούς, των οποίων ανέγνωσαν τα ονόματα.
«Βρέχει, κάνει κρύο, έχω βραχνιάσει, όμως ήρθα, διότι έπρεπε να είμαι εδώ» δήλωσε από την Πλατεία Δημοκρατίας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, που δεν έκρυβε την συγκίνησή της. Γνώριζε τον σκιτσογράφο Καμπί, έναν από τους νεκρούς, όταν εκείνος σχεδίαζε σε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου τον Μάιο του 1968.
Η επίθεση εναντίον του Σαρλί Εμπντό (12 νεκροί, την 7η Ιανουαρίου του 2015) «προκάλεσε κάτι, υπήρξε το σημείο εκκίνησης όλων των γεγονότων που ακολούθησαν» συμπλήρωσε η γυναίκα, αναφερόμενη στο κύμα επιθέσεων που έχει συγκλονίσει την Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια.
Μία ημέρα μετά την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo από τα αδέλφια Κουασί, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε έναν δημοτικό αστυνομικό στο Μοντρούζ, στα περίχωρα του Παρισιού. Την 9η Ιανουαρίου εκτέλεσε 4 άνδρες κατά την διάρκεια μιας ομηρίας σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, το Hyper Cacher.
Σήμερα στη βάση του αγάλματος που δεσπόζει στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ απλώθηκε ένας καμβάς γεμάτος από πολύχρωμες παλάμες, όπου δεκάδες άνθρωποι έγραψαν το δικό τους μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η γαλλική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας (AfVT).
«Δεν μπορούσαμε να μην βρισκόμαστε εδώ» είπε σε δημοσιογράφους ο Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μαρ, γενικός διευθυντής της AfVT, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «είμαι πάντα Σαρλί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.