- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνελήφθη στη Γαλλία ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
Θεωρείται εγκληματίας πολέμου στη Σερβία - εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης
Η αστυνομία της Γαλλίας συνέλαβε χθες τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) κατά τον πόλεμο του 1998-1999.
Ο Χαραντινάι συνελήφθη βάσει εντάλματος της Σερβίας, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην εξέγερση ανταρτών στην πρώην νότια περιφέρεια της του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008.
Ο Χαραντινάι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.
«Τον σταμάτησαν οι γαλλικές αρχές βάσει ενός εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σερβία το 2004, το οποίο για μας είναι απαράδεκτο», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι κάνει ό,τι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, η οποία, όπως είπε, αναμένεται.
Η συνοριακή αστυνομία της Γαλλίας τον συνέλαβε μόλις έφθασε το αεροδρόμιο της Βασιλείας-Mulhouse στην ανατολική Γαλλία με πτήση από την Πρίστινα, είπαν οι πηγές.
Μια πηγή στα δικαστήρια είπε ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν σήμερα αν υπάρχουν λόγοι να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία απέλασης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το αίτημα απέλασης έχει εκδοθεί με βάση πολιτικούς λόγους. Θα ερευνήσουν επίσης εάν έχει ήδη δικαστεί από τον ΟΗΕ βάσει των ίδιων κατηγοριών που αναφέρονται στο ένταλμα, είπε.
Τον Ιούνιο 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική αστυνομία αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.