Κοσμος

Σέρβος ΥΠΕΞ: Μεγάλο λάθος που αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

«Δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας τους Έλληνες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335814-697741.jpg
EPA/GEORGI LICOVSKI

Σε συνέντευξή του στο Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Beta, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάντιτς, επεσήμανε πως η Σερβία έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»), δεδομένου ότι «τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο».

Ο κ. Ντάντιτς τόνισε πως επρόκειτο για «μεγάλο λάθος» από την πλευρά της Σερβίας, προσθέτοντας πως: «Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας τους Έλληνες και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο - ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία προσβάλλοντας τους Έλληνες. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».

Ο υπουργός της Σερβίας δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει πως το Βελιγράδι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια αλλά, στον αντίποδα, πολυμερώς το όνομα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τη χώρα αυτή, δηλαδή FYROM.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ