Κοσμος

Μυρίζει μπαρούτι ξανά στο Χαλέπι (εικόνες, video)

Σφοδρές μάχες μετά τη λήξη της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328386-678727.jpg
EPA/SYRIA CIVIL DEFENCE

Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο πολιορκημένο Χαλέπι της Συρίας μετά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία έληξε το Σάββατο. Υπενθυμίζεται πως η μονομερής κατάπαυση του πυρός αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ρωσία, η οποία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών στη συριακή πόλη. Η Ρωσία εμμένει ότι δεν χτυπά στόχους αμάχων. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι οι εχθροπραξίες και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου. Η ίδια οργάνωση εκφράζει φόβους ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφερε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο προσθέτει ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν περιοχές στο νοτιοδυτικό Χαλέπι, ενώ στις ανατολικές περιοχές σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ και των ανταρτών. Ο Ισμαήλ αλ Αμπντάλα, πολίτης και εθελοντής στην ομάδα διάσωσης «Λευκά Κράνη» είπε στο BBC ότι είδε ελεύθερους σκοπευτές να παίρνουν θέση μάχης και τα βομβαρδιστικά να ρίχνουν βόμβες τις πρώτες ώρες της λήξης της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ Ρωσία και Συρία ζητούν από τους πολίτες του Χαλέπι να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω των διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, οι πολίτες καταγγέλλουν ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει. «Κανείς δεν έχει φύγει από την πόλη», λέει ένας Σύρος πολίτης και εξηγεί πως «όσοι το προσπάθησαν δέχθηκαν πυρά και δεν μπόρεσαν να φύγουν». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.