- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Συγκλονιστική η πρώτη ομιλία της Αμάλ Κλούνεϊ στα Ηνωμένα Έθνη
«Αισθάνομαι ντροπή για τον ΟΗΕ που το Ισλαμικό Κράτος μένει ατιμώρητο. Οι γενοκτονίες δεν γίνονται τυχαία. Υπάρχει σχέδιο»
Οκτώ λεπτά διήρκησε η πρώτη ομιλία της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ από το βήμα της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η εξειδικευμένη στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρος ήταν καταιγιστική και δεν μάσησε τα λόγια της. Μίλησε εξ ονόματος της Νάντια Μουράντ και όλων των Γεζίντι για τα εγκλήματα που το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει καθημερινά σε βάρος της κουρδικής μειονότητας.
Μπροστά σε όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ η σύζυγος του Τζόρτζ Κλούνεϊ ζήτησε «συγγνώμη» από όλες τις γυναίκες της κοινότητας Γεζίντι και τόνισε πως αισθάνεται ντροπή και απογοήτευση που τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν» τους τζιχαντιστές να κομπάζουν για τις μαζικές δολοφονίες, την υποδούλωση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών των Γεζίντι.

Η Αμάλ Κλούνεϊ παρουσίασε στα μέλη της ολομέλειας του ΟΗΕ την Νάντια Μουράντ, τη γυναίκα που το Ισλαμικό Κράτος αιχμαλώτισε το 2014, την μετέτρεψε σε ερωτική σκλάβα, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Η Νάντια Μουράντ ανακηρύχθηκε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ. «Είμαι περήφανη που σε γνωρίζω, Νάντια και συγγνώμη που σε έχουμε απογοητεύσει», είπε η Αμάλ. «Ελπίζω ότι ο σημερινός σου διορισμός θα αποτελέσει σημείο καμπής για όλα τα θύματα της σεξουαλικής βίας και της εμπορίας ανθρώπων».

Η μητέρα και τα έξι αδέλφια της Νάντια Μουράντ είναι ανάμεσα στα 600 άτομα της κοινότητας Γεζίντι που δολοφονήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από το Ισλαμικό Κράτος. «Μην έχετε καμία αυταπάτη για όσα μας εξιστόρησε η Νάντια. Είναι γενοκτονία. Οι γενοκτονίες δεν γίνονται τυχαία. Υπάρχει σχέδιο», συμπλήρωσε η λιβανικής καταγωγής δικηγόρος. «Είναι η πρώτη μου ομιλία στον ΟΗΕ. Θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι περήφανη, αλλά δεν είμαι. Ως μια γυναίκα που πιστεύει στα Ηνωμένα Έθνη αισθάνομαι ντροπή που τα κράτη μέλη δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αναλαμβάνουν δράση για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας των Γεζίντι επειδή μπαίνουν στη μέση τα συμφέροντά τους».
Τέλος, απευθυνόμενη πάλι προς τη νέα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως η κ. Κλούνεϊ είπε: «Και σε εκείνους που πίστευαν ότι με τις πράξεις τους θα μπορούσαν να σε καταστρέψουν, λέμε αυτό: Το πνεύμα της Νάντια Μουράντ δεν έχει σπάσει και η φωνή της δεν θα σιωπήσει, γιατί από σήμερα, η Νάντια είναι πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών, η οποίος θα μιλά εκ μέρους των επιζώντων σε όλο τον κόσμο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Ήταν στοχευμένη επίθεση» λένε οι αρχές
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται
Τέλος εποχής μετά από 43 χρόνια
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.