Κοσμος

Μόνο Last Christmas σε Σομαλία, Ταζικιστάν και Μπρουνέι

Εμπάργκο στον Αϊ-Βασίλη, τα εορταστικά γεύματα, την ανταλλαγή δώρων και την τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου δέντρου

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316272-623753.jpg

Με συνοπτικές διαδικασίες απαγορεύτηκαν φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε Σομαλία, Τατζικιστάν και Μπρουνέι ως απειλή για το ισλάμ. Οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τέθηκαν εκτός νόμου στο Τατζικιστάν. Τα φετινά μέτρα θεωρούνται τα πιο σκληρά αλλά δεν αποτελούν κάτι εντελώς καινούργιο. Ήδη από το 2013 η ρωσική έκδοση του Άγιου Βασίλη, ο Father Frost, έχει φάει εμπάργκο από τις τηλεοπτικές οθόνες στη διάρκεια των γιορτών.

Σε σχολεία και Πανεπιστήμια στάλθηκε ειδική εγκύκλιος που ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη χρήση βεγγαλικών, τα εορταστικά γεύματα, την ανταλλαγή δώρων και τη συγκέντρωση χρημάτων (βλέπε φιλανθρωπικούς εράνους). Φυσικά μαζί απαγορεύεται και η τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως διευκρινίζεται για να μην υπάρχουν παρερμηνείες είτε αληθινού, είτε ψεύτικου. Δεν είναι μόνο ο φόβος ότι με τέτοιου τύπου εικόνες θα αλωθεί η ισλαμική κουλτούρα της χώρας, αλλά και ο υπαρκτός φόβος επιθέσεων από φανατικούς σουνίτες. Πριν λίγα χρόνια ένας άντρας μεταμφιεσμένος σε Father Frost είχε δολοφονηθεί άγρια και αν και η αστυνομία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι δράστες ήταν απλώς μεθυσμένοι, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι επρόκειτο για καθαρά θρησκευτική επίθεση.

image

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι

Το ίδιο πάνω κάτω σενάριο παίζει και στην Σομαλία όπου η κυβέρνηση ομολογεί ανοιχτά ότι φοβάται πως δέντρα και λαμπιόνια θα προκαλέσουν επιθέσεις ισλαμιστών. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Θρησκευτικών Σχέσεων, σε συνέντευξη τύπου πριν λίγες μέρες, δήλωσε ότι οι εορτασμοί Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς «μπορούν να βλάψουν την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας». Οι αστυνομικές αρχές της χώρας έχουν λάβει εντολή να διακόψουν οποιαδήποτε εορταστική διοργάνωση σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα είναι για τους Χριστιανούς. Όχι για τους Μουσουλμάνους», δήλωσε άλλος εκπρόσωπος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας συμπληρώνοντας πως «Τα Χριστούγεννα δεν θα γιορταστούν στη Σομαλία για δύο λόγους: Ο πρώτος ότι όλοι οι Σομαλοί είναι Μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει Χριστιανική κοινότητα εδώ. Ο δεύτερος είναι λόγος ασφάλειας».

image

Όταν οι Σομαλοί μπορούσαν ακόμα να ντύνονται Άγιος Βασίλης

Στο σουλτανάτο του Μπρουνέι, τώρα, ο Ιμάμης δήλωσε ότι όλα τα θρησκευτικά σύμβολα (στα οποία συμπεριλαμβάνει σταυρούς, αναμμένα κεριά και Χριστουγεννιάτικα δέντρα) αλλά και τα τραγούδια είναι εχθροί της ισλαμικής θρησκείας και έτσι ουδείς θα τραγουδήσει την «Άγια νύχτα» στην χώρα τουλάχιστον δημόσια. Και αυτό γιατί από τις αρχές Δεκεμβρίου που έγινε γνωστή η ευρύτερη απαγόρευση των Χριστουγέννων, έγινε και γνωστό ότι κάθε παραβίαση αυτής μπορεί να κοστίσει μέχρι και πέντε χρόνια φυλακής. Ήδη από πέρσι ο σουλτάνος είχε προειδοποιήσει ότι θα τιμωρούνται όσοι φορούν ρούχα ή σκουφιά που θυμίζουν τον Άι Βασίλη (!) ενώ έχουν εξίσου απαγορευτεί και όλοι οι στολισμοί σε εταιρίες, ακόμα και στα μεγάλα τουριστικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

image

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι όπως κυκλοφορεί στο ίντερνετ αφού απαγόρευσε τα Χριστούγεννα

 image

O Father Frost πριν το 2013 που απαγορεύτηκε από την τηλεόραση του Τατζικιστάν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ