Κοσμος

Observer: Στα Πρόσωπα του 2015 ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης που τα έβαλε με τους τρομοκράτες

Έγινε ήρωας μέσα σε μια νύχτα και τώρα αστέρι του αμερικανικού Dancing With The Stars

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315701-623109.jpg

Στα μέσα Αυγούστου, ο Ελληνοαμερικανός Άλεκ Σκαρλάτος και δύο ακόμα Αμερικανοί φίλοι του έγιναν ήρωες.

Για την ακρίβεια, ο Σκαρλάτος ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν, ταξίδευε μαζί με τους Σπένσερ Στόουν και Άντονι Σάντλερ με την υπερταχεία Thallys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, όταν κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία, κατάφεραν να αποτρέψουν τρομοκρατική επιχείρηση, αφοπλίζοντας έναν Μαροκινό την ώρα που έβγαινε από την τουαλέτα. Είχε στην κατοχή του ένα ή δύο όπλα και το ένα από αυτά φέρεται ότι ήταν ένα καλάσνικοφ.

Ο 22χρονος Σκαρλάτος από το Όρεγκον υπηρετεί στην Αμερικανική Εθνοφρουρά και μαζί με τον φίλο του Σπένσερ, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αφοπλίσουν τον βαριά οπλισμένο άνδρα. Χρειάστηκε, μάλιστα, να τρέξουν περίπου 10 μέτρα όταν υποψιάστηκαν -ακούγοντας ήχους από την τουαλέτα όπου βρισκόταν ο τρομοκράτης- ότι οπλίζει το καλάσνικοφ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του 22χρονου, ο Σπένσερ ήταν εκείνος που κινδύνευσε περισσότερο.

Ο Σκαρλάτος μαζί με τους Στόουν και Σάντλερ τιμήθηκαν και από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα, το ένθετο περιοδικό του Guardian, The Observer, συγκαταλέγει τον ελληνικής καταγωγής πεζοναύτη στα Πρόσωπα του 2015.

«Ειλικρινά είναι πολύ παράξενο. Η αδρεναλίνη σου μπερδεύει τη μνήμη. Θυμάμαι αποσπασματικά μόνο κάποιες στιγμές πολύ καθαρά. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς έγινε όταν πρωτοείδα τον τύπο με ένα καλάσνικοφ. Μετά, χτύπησα στον ώμο τον Σπένσερ και του είπα “πάμε” και από εκείνη τη στιγμή μέχρι σχεδόν την ώρα που άρπαξα το όπλο δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Θυμάμαι το τέλος της πάλης πολύ ξεκάθαρα και μετά όταν ήταν στο πάτωμα και δεμένος. Μεσολάβησαν 35 λεπτά από τότε που ξεκίνησε την επίθεση μέχρι που φτάσαμε στον σταθμό» δήλωσε τηλεφωνικώς από το Λος Άντζελες ο 22χρονος.

Από τότε ο Σκαρλάτος αφενός λόγω της ηρωικής του πράξης κι αφετέρου λόγω της εμφάνισής του έχει γίνει στις ΗΠΑ ένας μικρός σταρ. Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, έγινε μέσα σε μια νύχτα διάσημος παγκοσμίως. Τόσο που όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, του προτάθηκε να συμμετάσχει στο αμερικανικό Dancing With The Stars. Εκείνος δέχθηκε και τερμάτισε τρίτος.

Και σε αυτό το σημείο αρθρογράφος Άλεξ Πρέστον αναρωτιέται: Πότε ακριβώς ο Σκαρλάτος μεταπήδησε από το πάνθεον των ηρώων στην πίστα τού σόου χορού ανταγωνιζόμενος τον Νικ Κάρτερ από τους Backstreet Boys;

«Όταν μου το ζήτησαν δεν είχε περάσει ούτε μία εβδομάδα από την επίθεση και ήμουν λίγο ανίδεος για όλο αυτό. Συνέβαιναν τόσα πολλά πράγματα...» απαντά ο Ελληνοαμερικανός και επισημαίνει πως για να πει το «ναι» πήρε πρώτα τη συγκατάθεση των Στόουν και Σάντλερ.

Τέλος, ο Βρετανός δημοσιογράφος περιγράφει ότι ρώτησε τον 22χρονο πεζοναύτη εξαιτίας της τόσο άμεσης εμπλοκής του με την αποτροπή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος συνδεδεμένου με την ISIS, αν έχει μια διαφορετική οπτική για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Καλιφόρνια, αν δηλαδή όντως πιστεύει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα νικήσει, για να πάρει την απάντηση: «Όποιος είναι τρομοκράτης πρέπει να τον σκοτώνουμε. Θα προτιμούσα να μην το θέτουμε ως θέμα διαλόγου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ