Κοσμος

Ο Σουλτς κατά της πολωνικής κυβέρνησης

Γιατί ο πρόεδρος της Ευρωβουλής μιλάει για πραξικόπημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315483-622805.jpg

Έντονα επέκρινε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς (Γερμανός, σοσιαλδημοκράτης) την απόφαση της νέας πολωνικής κυβέρνησης να διορίσει πέντε νέους δικούς του δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Λεπτομερέστερα, ο κ. Σουλτς είπε: «Αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία έχει τα χαρακτηριστικά ενός πραξικοπήματος και είναι δραματικό. Θα το συζητήσουμε μέσα στη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο».

Η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Μπεάτα Σίντλο και ο υπουργός της των Εξωτερικών καταδίκασαν τη δήλωση και ζήτησαν από τον κ. Σουλτς ν΄ ανακαλέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση του κόμματος «Πλατφόρμα Πολιτών» ήταν κεντροαριστερή και φιλοευρωπαïκή, ενώ η τωρινή του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» είναι τουλάχιστον λαϊκιστική μέχρι και ακροδεξιά, με ουσιαστικό ηγέτη τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό κ. Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Πολωνό Πούτιν».

Στη χώρα γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις και των δύο κομμάτων, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι κινδυνεύει η δημοκρατία και οι ελευθερίες των πολιτών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ