Κοσμος

Ανδρικά όργανα σε κοινή θέα; Τι ντροπή!

Η Βιέννη ζει το δικό της Corpus Christi (ευτυχώς χωρίς τόση υστερία)

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28165-63832.jpg

Στο Leopold museum της Βιέννης έχει ξεκινήσει από τις 19/10 μια έκθεση με ανδρικά γυμνά και τίτλο «Γυμνοί άνδρες- από το 1800 μέχρι σήμερα». Η διαφημιστική της καμπάνια στην πόλη με τι άλλο(;), γυμνούς άνδρες που απεικονίζονται σε έργα της έκθεσης προκάλεσε σοκ (κι δέος) στη βιεννέζικη πουριτανική κοινωνία (ιδιαίτερα η αφίσα με το έργο των Πιερ και Ζιλ που απεικονίζουν τα ολόγυμνα σώματα τριών ποδοσφαιριστών).

Ο θόρυβος φυσικά έστειλε μια ώρα αρχύτερα τους Βιεννέζους στο μουσείο, ενώ οι αντιδράσεις περιορίστηκαν στο βάψιμο των επίμαχων σημείων με μπογιά ή σπρέι και στους υψηλά ιστάμενους να ψιθυρίζουν κάτι του τύπου «πρόκειται για φθηνή διαφήμιση»! Τελικά είναι αστείο πόσο το ανδρικό γυμνό σοκάρει ακόμα όταν είναι σε κοινή θέα – χωρίς όμως να ξέρουμε αν σοκ ένιωσαν περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες. («Ένα γυμνό ανδρικό ζωγραφισμένο ακόμη και με την αθώωση που προσφέρει ο ύπνος σοκάρει ακόμη σήμερα περισσότερο από ένα γυναικείο και σοκάρει ιδιαίτερα τους άνδρες· είναι σαν να προσβάλλει τον ανδρισμό τους» είχε πει παλιότερα η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα).

Άραγε πρόκειται για την αντίδραση μιας φαλλοκρατικής κοινωνίας που έχει ταυτίσει το γυμνό μόνο με το γυναικείο σώμα, ή μια κοινωνική προκατάληψη που έχει συνδέσει τη θέα του γυμνού άνδρα με την ομοφυλοφιλία; (Σκεφτείτε μόνο μια τέτοια καμπάνια να είχε στηθεί στην Αθήνα τι τέρατα δηλώσεις και αντιδράσεις είχαμε να δούμε).

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ