- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αστερόεσσα μεσίστια. Πένθιμη μουσική. Ανάγνωση ονομάτων. Στιγμές σιωπής. Νυν και πρώην πρόεδροι. Κυβερνήτες, δήμαρχοι, γερουσιαστές και άλλοι επώνυμοι. Τιμητικές φρουρές αστυνομικών και πυροσβεστών. Συνάδελφοι και συγγενείς των θυμάτων στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον, στην Πενσιλβάνια. Το επί μια δεκαετία επαναλαμβανόμενο σκηνικό των εκδηλώσεων μνήμης των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου γυρίζει σελίδα. «Πέρυσι με την δεκαετή επέτειο αγγίξαμε το αποκορύφωμα. Φέτος οι τόνοι θα πέσουν. Το γενικό αίσθημα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε», γράφει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα ‘New York Times”.
Ακόμα και στο επίκεντρο των επιθέσεων - το Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης - οι εκδηλώσεις θα είναι πιο συγκρατημένες. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ δεν προσκάλεσε προέδρους, κυβερνήτες και άλλους πολιτικούς για να διαβάσουν (όπως έκαναν μέχρι πρότινος) λογοτεχνικά αποσπάσματα και χωρία θρησκευτικών κειμένων. Μια δημοτική απόφαση που ενόχλησε. Αντί για τους Πολ Σάιμον, Τζέιμς Τέιλορ και τον Κινέζο τσελίστα Yo Yo Ma, γκάιντες και χορωδίες θα αναλάβουν την μουσική επένδυση.
Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον ο Τζορτζ Μπους, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο Δαλάι Λάμα είχαν διαβάσει επιμνημόσυνες δεήσεις. Το 2011 η τελετή ήταν τριήμερη με κεντρικό πρόσωπο τον Μπαράκ Ομπάμα. Φέτος ο καθεδρικός ναός θα τηρήσει το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργιών.
Στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο θρήνησε 700 θύματα, τουλάχιστον δύο κοινότητες αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης. Από το 2001 οι κάτοικοι της περιοχής Μονκλέρ συγκεντρώνονταν σε μια πλατεία για να ακούσουν τις διηγήσεις επισήμων και συγγενών. Φέτος η εκδήλωση θα γίνει σε κλειστό χώρο και θα ακουστούν απλά τα ονόματα των εννέα θυμάτων.
Μουσείο στο Σημείο Μηδέν
Μετά από ένα χρόνο διαφωνιών για το ποιος θα πληρώσει την λυπητερή και ποιος θα επιβλέπει τις εργασίες ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο κυβερνήτης της πολιτείας , Άντριου Κουόμο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εργασίες για την ανέγερση του μουσείου στο Σημείο Μηδέν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Ιδρύματος 9/11 τελικά θα βάλει το χέρι στην τσέπη, αλλά θα έχει τον συντονισμό των εργασιών.
Το μουσείο – αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων – ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει φέτος ανήμερα της 11ης επετείου. Οι εργασίες κατασκευής διεκόπησαν πέρυσι. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι το 2013 με το τέλος της θητείας Μπλούμπεργκ. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου θα είναι οι φωτογραφίες των 19 αεροπειρατών.
Πού θα είναι οι υποψήφιοι;
Εκτός αέρα τίθενται – για μια μέρα – όλες οι αρνητικές διαφημίσεις των διεκδικητών του Λευκού Οίκου. Τόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ δεσμεύτηκαν να μην παραστούν σε καμία πολιτική εκδήλωση.
Ο Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στον Λευκό Οίκο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεντάγωνο. Ο Ρόμνεϊ θα εκφωνήσει ομιλία στα μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ. Εκ μέρους του Ομπάμα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον θα εκπροσωπήσει τους Δημοκρατικούς σε συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι.
Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται σταθερά του αντιπάλου του στο θέμα της τρομοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας, βάσει των δημοσκοπήσεων. Η ουσία είναι, όμως, ότι το 54% των Αμερικανών θεωρεί την οικονομία καθοριστική στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 37% προτάσσει ακόμα τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Με καθυστέρηση 11 ετών
Έως και 70.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες έσπευσαν τότε στους Δίδυμους Πύργους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους και επέζησαν. Είναι πλέον δικαιούχοι δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης για 50 μορφές καρκίνου.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασιακών Χώρων ανακοίνωσε ότι όσοι από τους επιζώντες εξετέθησαν σε τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια και υπήρχαν στην ατμόσφαιρα για τρεις μήνες, θα δικαιούνται δωρεάν θεραπείας και ιατρικής παρακολούθησης για καρκίνο με βάση τη νομοθετική πράξη περί υγείας και αποζημίωσης Ζαντρόγκα 9/11.

Η νομοθετική πράξη καλύπτει ακόμη τους επιζώντες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν την ημέρα εκείνη μετά τις επιθέσεις στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσινγκτον. Έγινε νόμος τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Ιανουαρίου του 2011.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Τραμπ και το πλαίσιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Προκαταρκτική έκθεση διαψεύδει την έκρηξη – Σε λειτουργία οι κινητήρες κατά τη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
Δεσμεύσεις από ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Λούτνικ–Σέφτσοβιτς, ενώ η ΕΕ «παγώνει» την έγκριση
Θα ικανοποιούσε τον Τραμπ οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς «ιδιοκτησία»;
Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και η στάση του εκλογικού σώματος
Απευθείας πτήσεις Finnair προς Θεσσαλονίκη από Μάιο
Τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις γεωπολιτικές ανατροπές
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε συντονισμό» με τον ΟΗΕ
Ενώ υπήρχαν φήμες για κρίση στο γάμο του
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου έγινε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης μέσω βιντεοκλήσης και ειδοποίησε τις αρχές
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Απίθανη η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ
«Ένα λάθος θα ήταν καταστροφικό»
Τι υποσχέθηκε και τι έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2025
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.