Κοσμος

Τέχνη ίσον εκ νέου ερμηνεία"

1944-817_0.jpg
Ηλίας Αλκαλάι
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Γκαμπριέλ Ορόσκο. 

Γεννημένος στο Μεξικό το 1962, ο Ορόσκο κέρδισε την προσοχή του διεθνούς κοινού στην αρχή της δεκαετίας του 1990 με γλυπτά που μετέτρεπαν ένα καθημερινό αντικείμενο, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα ποδήλατο, σε κάτι το εξαιρετικό. Ο Ορόσκο περιγράφει τον εαυτό του σαν «καταναλωτή του κοινότυπου και παραγωγό του ήδη υπάρχoντος,» προσθέτοντας ότι η τέχνη του δεν έχει να κάνει με εφεύρεση, αλλά μόνο με εκ νέου ερμηνεία. Όταν χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο, κατά κανόνα αφήνει ακέραια και την ταυτότητά του αλλά και τη λειτουργία του. Στο έργο του Citroën DS (1993) που φωτογράφησα προχθές, έχει κόψει κατά μήκος ένα αυτοκίνητο Citroën σε 3 «φέτες» και έχει αφαιρέσει τη μεσαία . 

Ο Ορόσκο κινείται άνετα μεταξύ των χώρων της φωτογραφίας, του γλυπτού, του installation, και της ζωγραφικής, τα δε έργα του στο MoMA -- φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους—συνδέονται με κοινά μοτίβα και κοινή μεθοδολογία.

Την έκθεση στο MoMA, που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου 2010, θα ακολουθήσουν εκθέσεις στο Kunstmuseum της Βασιλείας, στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, και στο Tate Modern του Λονδίνου.

www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/323

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ