Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και γι’ αυτή την αναμέτρηση, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου είναι σημαντικά αυξημένο.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι - όπως όλα δείχνουν - θα διατηρήσει τα ηνία, δίχως όμως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Την έκπληξη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναμένεται να υποχωρήσουν στην τρίτη θέση, ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) φιλοδοξεί να καταλάβει την τέταρτη θέση.
Κατόπιν του σημερινού αποτελέσματος, οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η Ισπανία βρίσκεται ακυβέρνητη για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά πιθανό να συνεργαστούν, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με κοινό στόχο την εκδίωξη του Λαϊκού Κόμματος από την εξουσία.
Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κόμματος των Πολιτών, το οποίο προσεγγίζει με μεγαλύτερη «άνεση» το Λαϊκό Κόμμα.
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος όπως ήταν αναμενόμενο, διαδραμάτισε καίριο ρόλο την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, με τον Ραχόι να σπεύδει να το αξιοποιήσει προς ίδιον όφελος. «Ένα θέλετε μία ενωμένη και όχι μία ριζοσπαστική Ισπανία, επιλέξτε με ασφάλεια, το Λαϊκό Κόμμα» τόνισε, σε μήνυμά του στο Twitter. Από την πλευρά τους, οι Podemos, οι οποίοι συσπειρώνουν το σύνολο των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς, επιχείρησαν να διατηρήσουν την προεκλογική ατζέντα στα οικονομικά ζητήματα, ασκώντας έντονη κριτική στον Ραχόι και επιρρίπτοντας του την ευθύνη για την υψηλή ανεργία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
photo: EPA/Pedro Puente Hoyos
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο για δάνειο ύψους περίπου 210 δισ. ευρώ
Η επίθεση έγινε στο λιμάνι της Νποβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα
Ο πιλότος της JetBlue ανέφερε ότι το στρατιωτικό αεροσκάφος δεν είχε ενεργοποιημένο τον αναμεταδότη
Οι αναφορές στο Downdetector αυξήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ξεπερνώντας τις 30.000
Καθώς ο Νικ Ράινερ έχει συλληφθεί
Το 40% των εκτελέσεων έγιναν στην πολιτεία της Φλόριντα
Τέσσερις άνθρωποι κατηγορούνται για συνωμοσία και κατοχή μη καταγεγραμμένης καταστροφικής συσκευής
Τον Ιούλιο η εταιρεία είχε αποσύρει περίπου 65.000 καταχωρήσεις
Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες
Βερολίνο και Κίεβο συμφωνούν σε εκτεταμένο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας
Με κίνδυνο να κηρυχθεί φυγάς, απέδρασε από τη χώρα υπό άγνωστες συνθήκες
Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Άγνωστο εάν οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Τι εκτιμά η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών
Στους πρώτους εννέα μήνες του 2025 καταγράφηκαν πάνω από 7.200 εισαγωγές σε επείγοντα
Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ ενόψει της απόφασης για δάνειο στην Ουκρανία
«Απόλυτη η δέσμευση των Σοσιαλιστών στον φεμινισμό», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ζάουμε Κολμπόνι και άλλοι 16 δήμαρχοι ζητούν από την ΕΕ να διαθέσει δισεκατομμύρια για προσιτή κατοικία
Ο Άχμεντ αλ Άχμεντ αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.