- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισπανία: Πρόστιμο 75 εκατ. ευρώ στην Airbnb για παράνομες αγγελίες
Τον Ιούλιο η εταιρεία είχε αποσύρει περίπου 65.000 καταχωρήσεις
Ισπανία: Πρόστιμο 75 εκατ. ευρώ στην Airbnb για παράνομες αγγελίες
Πρόστιμο ύψους 64 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 75 εκατ. δολάρια, επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση στην Airbnb, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι προωθούσε χιλιάδες τουριστικά καταλύματα χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο μέτωπο που έχει ανοίξει η Μαδρίτη απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις οποίες θεωρεί βασικό παράγοντα της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, η Airbnb διαφήμιζε παράνομα ακίνητα, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, ενώ το επιβληθέν πρόστιμο αντιστοιχεί σε εξαπλάσιο των κερδών που, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, προέκυψαν από τις συγκεκριμένες αγγελίες. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει επίσημα την απόφαση.
Η ισπανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με περιφερειακές αρχές και δημοτικά συμβούλια, έχει εντείνει την πίεση σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking, θεωρώντας ότι συμβάλλουν στην υπερτουριστικοποίηση και στη μείωση της διαθεσιμότητας κατοικιών για μόνιμους κατοίκους, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλείς προορισμούς. Τον Ιούλιο, η Airbnb είχε αποσύρει περίπου 65.000 αγγελίες, έπειτα από παρέμβαση του ίδιου υπουργείου.
Ο υπουργός Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, Πάμπλο Μπουστιντούι, χαρακτήρισε το πρόστιμο το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από το υπουργείο για παραβίαση της καταναλωτικής νομοθεσίας. «Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που ζουν στα όρια εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης, την ώρα που κάποιοι πλουτίζουν από επιχειρηματικά μοντέλα που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2024 η Ισπανία είχε επιβάλει πρόστιμο 108 εκατ. ευρώ στη Ryanair για επιπλέον χρεώσεις στις χειραποσκευές, μια απόφαση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αμφισβητήσει ως αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Παρά τις αντιδράσεις, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι τα πρόστιμα αποτελούν εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης κατοικίας.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιασμένοι
Οργή για την British Airways
Θεωρείται η ανώτατη διάκριση στη γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Πρόκειται για την έκτη γυναίκα που εκτελείτε στο Ιράν από τον Ιανουάριο
Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο χωρίς κατηγορίες - Η Μόσχα καταγγέλλει πολιτική σκοπιμότητα
Το παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς του
Σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη χώρα
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσιο παρελθόν στις μεταμφιέσεις
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα social media
Η υπόθεση αφορά τις διαδοχικές επιθέσεις εις βάρος δύο μαθητριών στην Βρετανία
Η καταγγελία έγινε όταν ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα μέσω της πλατφόρμας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.