COVID 19

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορωνοϊού

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τη διαρροή από κινεζικό εργαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι με μάσκα για τον κορωνοϊό μπροστά από mural για την πανδημία covid στο Σεράγεβο
Άνθρωποι με μάσκα για τον κορωνοϊό μπροστά από mural για την πανδημία covid στο Σεράγεβο © EPA/FEHIM DEMIR

Κορωνοϊός - Το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την προέλευση του ιού και η επίσημη τοποθέτηση από τον Λευκό Οίκο

Δεν έχει υπάρξει οριστικό συμπέρασμα και ομοφωνία στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Η Wall Street Journal ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της ότι το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πανδημία πιθανότατα προήλθε από μια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, μια εκτίμηση που το Πεκίνο αρνείται.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη νίκη της απέναντι στον κορωνοϊό

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου η κινεζική πολιτική ηγεσία ανακήρυξε την «αποφασιστική νίκη» της χώρας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι -όπως διαβεβαίωσε- καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνητότητας της COVID-19 παγκοσμίως.

Ωστόσο, ειδικοί σε άλλες χώρες αμφισβητούν την αξιοπιστία των δεδομένων που δίνει στη δημοσιότητα το Πεκίνο, ακόμη περισσότερο διότι ο νέος κορωνοϊός επιτράπηκε να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα έπειτα από τρία χρόνια που εφαρμοζόταν πολιτική πλήρους εξάλειψής του (σ.σ. πολιτική zero covid).

Η κινεζική κυβέρνηση τερμάτισε απότομα την πολιτική εξάλειψης του SARS-CoV-2 στις αρχές Δεκεμβρίου, ακολουθώντας καθυστερημένα το παράδειγμα των περισσότερων χωρών της Δύσης, επιλέγοντας το πλήρες άνοιγμα της οικονομία της.

Έκτοτε, σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε Κινέζος επιστήμονας τον περασμένο μήνα, μολύνθηκε από τον κορωνοϊό έως και το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων για ασφυκτικά γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας και γραφεία κηδειών που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν, οι κινεζικές αρχές μιλούν επίσημα για περίπου 80.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας σε δυο μήνες.

Ορισμένοι ειδικοί αντιτείνουν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλοί ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι γιατροί αποθαρρύνονται να καταγράφουν ότι η COVID-19 ήταν η αιτία οποιουδήποτε θανάτου στις γνωματεύσεις και στα πιστοποιητικά που εκδίδουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ