COVID 19

Οι Κινέζοι αναζητούν εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού

Τι προσφέρει τράπεζα του Χονγκ Κονγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με προστατευτική στολή στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ξιάμεν (επαρχία Φουτσιάν)
Γυναίκα με προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ξιάμεν (επαρχία Φουτσιάν) © EPA/MARK R. CRISTINO

Κίνα: Αναζητούν εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού

Μια κινεζική τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει στους πελάτες ένα εμβόλιο mRNA εάν κάνουν κατάθεση 477.000 ευρώ καθώς επιδιώκει να δελεάσει πελάτες της ηπειρωτικής χώρας που μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε τοπικά παραγόμενα εμβόλια.

Η προσφορά της China Citic Bank International, η οποία έρχεται μετά την κατάργηση των διασυνοριακών περιορισμών της ηπειρωτικής Κίνας με το Χονγκ Κονγκ, δείχνει την επιθυμία των Κινέζων πολιτών για δυτικά εμβόλια παρά την επίσημη κριτική γι’ αυτά. Η Κίνα καταγράφει αύξηση των μολύνσεων μετά την ξαφνική ανατροπή της πολιτικής του Πεκίνου για τον μηδενισμό της COVID τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους FT, το mRNA εμβόλιο των εταιρειών BioNTech/Pfizer δεν είναι ευρέως διαθέσιμο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά από καιρό διατίθεται δωρεάν σε μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, καθώς το Πεκίνο επέτρεψε στις δύο περιοχές να ακολουθήσουν διαφορετική στρατηγική εμβολιασμού. Το Πεκίνο αρνείται να επιτρέψει τη διανομή δυτικών εμβολίων και υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των κινεζικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κινεζικός διανομέας των εμβολίων της BioNTech κατά της COVID, Shanghai Fosun Pharmaeutical Group, ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή να δέχεται κρατήσεις από όσους διανέμουν στην ηπειρωτική χώρα οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν στο Χονγκ Κονγκ τη δόση των εμβολίων. Η εταιρεία χρεώνει ένα ποσό για την κράτηση ύψους 44 δολαρίων πριν δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν πότε θα κάνουν τη δόση.

Αρκετοί τουρίστες ωστόσο, από την ηπειρωτική χώρα κατευθύνθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το CNBC, ακόμη και εάν οι ασθενείς προσπάθησαν να κλείσουν κάποιο ραντεβού στα μέσα Δεκεμβρίου, οι επόμενες διαθέσιμες περίοδοι για να πραγματοποιηθούν οι δόσεις των εμβολίων στους τουρίστες, στο Macau University of Science and Technology Hospital, ήταν το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Κίνα: Εντολή σε κλινικές να μην δέχονται ηλικιωμένους

Αυτή την ώρα στα νοσοκομεία συνεχίζουν να συρρέουν οι ασθενείς μετά την αιφνίδια άρση των υγειονομικών περιορισμών από την Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην ύπαιθρο, όπου υπάρχει χρόνια έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Σίγουρα, μέρος των κατοίκων κάνει το μακρύ ταξίδι για να αναζητήσει θεραπεία στην πόλη, αλλά οι υπόλοιποι δεν έχουν απαραιτήτως τα μέσα να μετακινηθούν και καταφεύγουν στις αγροτικές κλινικές.

Γιατρός διηγείται ότι όφειλε να δουλεύει 14 ώρες την ημέρα τον Δεκέμβριο καθώς η κλινική του χωριού του, η οποία έχει μόνον δύο αίθουσες, άρχισε ξαφνικά να δέχεται έως και τον δεκαπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτόν που είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ο επικεφαλής μικρού κέντρου υγείας σε γειτονική πόλη διηγείται ότι τα αποθέματα φαρμάκων ήταν «στο χαμηλότερο επίπεδο και ως εκ τούτου έπρεπε να σταματήσουμε να συνταγογραφούμε» και πρόσθεσε «Οι κλινικές που ήταν γεμάτες κόσμο έλαβαν εντολή να μην δέχονται πλέον ηλικιωμένους ασθενείς που παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα και να τους παραπέμπουν σε νοσοκομεία των πόλεων».

Σε πίσω αίθουσα, λίγοι ασθενείς με ορό βρίσκονται στριμωγμένοι στο τέρμα ενός ελαφρώς φωτισμένου και με υγρασία διαδρόμου. Υπάρχουν μερικές κενές θέσεις, κάτι το οποίο δείχνει ότι η πίεση έχει λίγο χαλαρώσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην πόλη Φενγκγιάνγκ, όπου δημοσιογράφοι του AFP είδαν δεκάδες ηλικιωμένους ασθενείς με COVID-19 και ορό σε αίθουσα παρακολούθησης.

Κίνα: Σε έλλειψη οι μάσκες

Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον περασμένο μήνα την καταχώριση των θανάτων από COVID σε αυτούς που οφείλονται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τις αρχές Δεκεμβρίου στη χώρα αυτή του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων, μόνον κάποιες δεκάδες θάνατοι να αποδίδονται στον ιό.

Ο γιατρός χωριού δήλωσε ότι στη δική του ζώνη περίπου 50 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από τις αρχές Δεκεμβρίου, η πλειονότητα των οποίων είχε ήδη άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις.

Σε ερώτηση που τους έγινε, οι υγειονομικές αρχές της Μπένγκμπου, στην οποία υπάγονται τα χωριά που επισκέφθηκε το AFP, δεν έδωσαν αριθμό θανάτων ούτε κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Οι μάσκες σπανίζουν σε αυτό το μέρος της χώρας, το οποίο δεν επισκέπτονται συχνά δυτικοί δημοσιογράφοι.

Στο χωριό Χισάν, μια πενηντάχρονη γυναίκα δηλώνει ότι ανυπομονεί «να επιστρέψουν όλοι οι νέοι» με αφορμή το Νέο Σεληνιακό Έτος (στις 22 Ιανουαρίου φέτος), ακόμη κι αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα του κορονοϊού.

Στην επαρχία Ανχούι, κάτοικος περίπου της ίδιας ηλικίας δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της. «Φοβόμαστε πραγματικά» λέει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ