COVID 19

Αχιλλέας Γραβάνης για AstraZeneca: Η παραφιλολογία για τη διακοπή λόγω παρενεργειών δεν είναι βάσιμη

Η ανάρτηση του Καθηγητή Φαρμακολογίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κατά της Covid-19
Φωτογραφία Αρχείου © EUROKINISSI

AstraZeneca: Τι αναφέρει ο Αχιλλέας Γραβάνης - Η ανάρτηση του Καθηγητή Φαρμακολογίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, κ. Αχιλλέας Γραβάνης με μια ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε τη δική του άποψη γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d14emknl424x)

Ο κ. Γραβάνης τονίζει στην ανάρτησή του πως «η παραφιλολογία για την διακοπή λόγω παρενεργειών (σπάνιες θρομβώσεις) δεν είναι βάσιμη» και αναφέρει επί πρόσθετα πως «οι μελέτες έχουν δείξει πως άνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca».

Η ανάρτηση του Αχιλλέα Γραβάνη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Σε δήλωσή της, η AstraZeneca αναφέρει:

‘’Η απόφαση για την διακοπή της διάθεσης του εμβολίου ελήφθη επειδή υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια διαθέσιμα που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν τις νέες παραλλαγές του κορωνοιού. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται.’’

Η παραφιλολογία για την διακοπή λόγω παρενεργειών (σπάνιες θρομβώσεις) δεν είναι βάσιμη. Η φαρμακολογία του κορωνοιού έχει πλέον κυριαρχηθεί κυρίως από τα mRNA εμβόλια, με αποτέλεσμα τα cDNA εμβόλια όπως αυτό της AstraZeneca να χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Η διεθνής βιβλιογραφία με ανεξάρτητες μελέτες δείχνει ότι πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, με πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του παγκοσμίως.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ Σε δήλωσή της, η AstraZeneca αναφέρει: ‘’Η απόφαση για την διακοπή...

Posted by Achilleas Gravanis on Wednesday, May 8, 2024

Κορωνοϊός: Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας

Αποσύρεται παγκοσμίως το εμβόλιο Covid της AstraZeneca, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, όπως αναφέρει η Telegraph.

Το εμβόλιο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία απέσυρε οικειοθελώς την «άδεια κυκλοφορίας» του, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Η αίτηση απόσυρσης του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη (7.05).

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η απόφαση για την απόσυρσή του βάζει τέλος στη χρήση του εμβολίου.

Γιατί η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid 

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0z2du5efy0p)

Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

«Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.