COVID 19

Βρετανία: Η παιδική παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε την καθημερινότητα στις μικρές ηλικίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Η παιδική παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων © KETUT SUBIYANTO / PEXELS

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία      

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS ONE».

Medical Minute: Childhood obesity on the rise following COVID-19 pandemic

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα διαταραγμένα ωράρια ύπνου, η αύξηση του χρόνου μπροστά στις οθόνες και η υποβάθμιση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών συνέβαλαν πιθανώς στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών που παρατηρήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα για τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών ηλικίας 4-5 και 10-11 ετών, από το Εθνικό Πρόγραμμα Μετρήσεων Παιδικής Ηλικίας (NCMP) της Αγγλίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο πρόσθετες διαχρονικές μελέτες μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο αυτών των τάσεων του δείκτη μάζας σώματος στα αποτελέσματα υγείας και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των ενηλίκων.

Πιο δύσκολο να αντιστρέψεις την παχυσαρκία στις μεγαλύτερες ηλικίες

Η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών την περίοδο 2020-2021 ανήλθε στο 45% και παρόμοιο ήταν το ποσοστό και στα παιδιά της έκτης τάξης. Η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας. Ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 4-5 ετών επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος, οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα μεγαλύτερα παιδιά παρέμειναν και το 2022. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιμονή της αύξησης του βάρους στα μεγαλύτερα παιδιά υποδηλώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψεις την παχυσαρκία στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες παιδιών.

Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας μόνο στα παιδιά της τελευταίας τάξης του Δημοτικού θα κοστίσουν στην κοινωνία επιπλέον 800 εκατομμύρια λίρες σε υγειονομική περίθαλψη για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ