COVID 19

Νέο στέλεχος κορωνοϊού από τις ΗΠΑ: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε (βίντεο)

Οι ειδικοί απαντούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ © EPA/POOL

Παυλάκης και Μαγιορκίνης απαντούν για το νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας μπαίνει το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική. Τα πρώτα στοιχεία από τις αναλύσεις στα επιστημονικά εργαστήρια δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι το νέο υποστέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον «δείχνει τα δόντια του στις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας πως είναι «σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται πως είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό, ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και σε λιγότερα θύματα» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Ο ερευνητής - επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος «έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών, είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού».

Και εξήγησε: «Χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους και μωρά, ενώ έχει περίπου τα ίδια συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους, οπότε δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Απλώς ο κορωνοϊός, με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημά του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα».

«Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια, και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορωνοϊό είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, αλλά και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια στελέχη» σημείωσε ακόμη. Και επανέλαβε ότι «χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι: Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας».

Γ. Παυλάκης: «Νέο επικίνδυνο στέλεχος έρχεται από τη Β. Αμερική» | 2/1/23 | ΕΡΤ

Στο ερώτημα αν πρέπει να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως στην Ελλάδα, ευτυχώς, αυτήν τη στιγμή ενώ υπάρχουν καινούργια στελέχη, δεν φαίνεται να δημιουργούν τεράστιο κύμα, ωστόσο αν ανοίξουν τα σχολεία και υπάρξει ο κίνδυνος, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα.  «Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ, και τα σχολεία γίνονται πολύ-πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα» ξεκαθάρισε.

Μαγιορκίνης για νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ: «Έχει ένα μικρό πλεονέκτημα»

Για το νέο στέλεχος κορωνοϊού στη Βόρεια Αμερική κλήθηκε να απαντήσει και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Ο2» ανέφερε.

Και εξήγησε: «Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω».

Σχετικά με την κινητικότητα του κόσμου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πως θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα στους υγειονομικούς δείκτες: «Και αυτό γιατί η υβριδική ανοσία στον πληθυσμό πλέον είναι πολύ υψηλή. Όλο τον προηγούμενο καιρό κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται, να διασκεδάζει, να αναμειγνύεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά που έχουμε στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών σε σύγκριση με πριν τις γιορτές δεν είναι μεγάλη, ενώ στις προηγούμενες χρονιές ήταν τεράστια γιατί ήμασταν κλεισμένοι και δεν βρισκόμασταν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ