COVID 19

Παυλάκης για παραλλαγή Κράκεν: «Έχει καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα» (βίντεο)

«Πολύ επικίνδυνο στέλεχος, μπορεί να μολύνει τους πάντες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η παραλλαγή Κράκεν του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα
Η παραλλαγή Κράκεν του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος Παυλάκης για παραλλαγή Κράκεν και πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα - Γιατί είναι επικίνδυνη η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ο Γιώργος Παυλάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη μετάλλαξη «Κράκεν», η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/1) ότι υπάρχουν 6 κρούσματα στην Αττική (τέσσερα στον Βόρειο Τομέα και δύο στον Δυτικό Τομέα). Πρόκειται για μια παραλλαγή κορωνοϊού που μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος. Επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη. Είναι ένα από τα 4 - 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που βασιζόντουσαν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία, δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά πια».

«Η πανδημία κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (13/1), ο Γιώργος Παυλάκης επανέλαβε ότι «δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας».

«Με το άνοιγμα της Κίνας "αγοράσαμε" ακόμα δυο χρόνια πανδημίας. Θα έχουμε 1 δισεκ. μολύνσεις στην Κίνα. Σε λίγες μέρες θα γνωμοδοτήσει και ο ΠΟΥ. Ακόμα κι αν πούνε ότι τέλειωσε η πανδημία, στην Κίνα θα γίνει ο χαμός» άνέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε 3 με 4 επιδημικά κύματα με καινούργιους ιούς κάθε χρόνο που δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας» ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ωστόσο πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν από κορωνοϊό.

Ο γιατρός - ερευνητής Γ. Παυλάκης μιλάει για την υποπαραλλαγή "Κράκεν" | Σήμερα | 13/01/2023

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την παραλλαγή Κράκεν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει ότι «είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά όχι πιο επικίνδυνη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ