COVID 19

Καλά νέα από τα CDC των ΗΠΑ: Η XBB.1.5 φαίνεται ότι περιορίζεται δραστικά

Τα αναλυτικά στοιχεία

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στη Νέα Υόρκη
© EPA/ JUSTIN LANE

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Τα νεότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 - Η εκτίμηση των CDC

Η τελευταία παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η XBB.1.5, συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια μειονότητα νέων μολύνσεων από SARS – COV 2 σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, εκτίμησαν, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αφού ο Οργανισμός περιόρισε σημαντικά τις προβλέψεις του για την άνοδο της παραλλαγής.

Έτσι, ενώ την προπερασμένη εβδομάδα τα CDC «έδιναν» την XBB.1.5 στο 40,5% των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, περίπου το 27,6% των νέων περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο συνδέονται πλέον με την παραλλαγή XBB.1.5, σύμφωνα με τα CDC επί του παρόντος, με ένα διάστημα πρόβλεψης που κυμαίνεται από 14,0% έως 46,5%. Η παραλλαγή BQ.1.1, που εμφανίστηκε το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να εκτιμάται ότι αποτελεί μεγαλύτερο μερίδιο των περιπτώσεων προς το παρόν, στο 34,4%.

Ο επιπολασμός του XBB.1.5 παραμένει υψηλότερος στα βορειοανατολικά, όπου τα CDC εκτιμούν ότι αποτελεί περίπου περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων. Σε όλες τις άλλες περιοχές, το στέλεχος προβλέπεται να είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των νέων λοιμώξεων.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη είχαν πει ότι τα αρχικά δεδομένα των CDC σχετικά με το πλεονέκτημα ανάπτυξης του στελέχους XBB.1.5 έδειξαν ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από όλα τα άλλα σημαντικά στελέχη που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, εκτός από την αρχική Όμικρον, που οδήγησε σε ένα κύμα - ρεκόρ μολύνσεων, κατά τον προηγούμενο χειμώνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ζήτησε επίσης από τα CDC μια αξιολόγηση κινδύνου για την απειλή που θέτει η νέα παραλλαγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ