- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ολυμπιακός: Από την ταβέρνα του Μοίρα σε φάρο ένωσης εκατομμυρίων ανθρώπων
Μία ομάδα, μία πόλη, μία ταυτότητα ενός αιώνα
100 χρόνια Ολυμπιακός - Από την ταβέρνα του Μοίρα σε φάρο ένωσης εκατομμυρίων ανθρώπων - Μία ομάδα, μία πόλη, μία ταυτότητα ενός αιώνα.
Το ημερολόγιο έγραφε 10 Μαρτίου 1925. Το λιμάνι του Πειραιά έβραζε από ζωή και η πόλη αναζητούσε τον δικό της αθλητικό θρύλο. Στις εργατικές γειτονιές οι λάτρεις του ποδοσφαίρου διψούσαν για μια μεγάλη ομάδα που θα τους εκπροσωπούσε επάξια απέναντι στους ισχυρούς συλλόγους της Αθήνας. Έτσι, δύο τοπικά σωματεία – ο «Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος» και ο «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» – αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σε ένα καπηλειό του λιμανιού, την περίφημη ταβέρνα του Μοίρα, οι εκπρόσωποί τους έδωσαν τα χέρια, σφραγίζοντας με ενθουσιασμό τη γέννηση ενός νέου συλλόγου: του Ολυμπιακού.
Ανάμεσα στους πρωτεργάτες εκείνης της ιστορικής βραδιάς ξεχώρισε ο Νότης Καμπέρος, αξιωματικός του Ναυτικού και τολμηρός αεροπόρος. Ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα «Ολυμπιακός», θέλοντας να εμφυσήσει στο νέο σωματείο τη λάμψη και τις αξίες του ολυμπιακού ιδεώδους – τη δύναμη, την αθλητική ισχύ και την ευγενή άμιλλα που συνοδεύουν την ίδια τη λέξη. Το όνομα αυτό δεν έμοιαζε με κανένα από τα συνηθισμένα της εποχής, αφού δεν περιείχε τον όρο «Πειραϊκός». Οι ιδρυτές οραματίζονταν έναν σύλλογο που θα ξεπερνούσε τα στενά όρια της πόλης, έναν σύλλογο προορισμένο «να κατακτήσει όλη την Ελλάδα». Δίπλα στον Καμπέρο στάθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, επιφανής βιομήχανος και μετέπειτα δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος συμπλήρωσε τον τίτλο δίνοντας στο σωματείο την πλήρη ονομασία «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» – μια ονομασία που ένωνε όλους τους φιλάθλους της πόλης κάτω από την ίδια σημαία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΑΕΚ συνέχισε νικηφόρα την πορεία της στη Super League
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση, με το κοινό να τον αποθεώνει
Ο πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου του 2025 και «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού στίβου θα επιδιώξει από την αρχή της σεζόν να βρεθεί σε μεγάλα ύψη
Οι ερυθρόλευκοι ετοιμάζονται για τον «τελικό» με τον Άγιαξ την Τετάρτη
Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς τραυματίστηκε στη δεξιά γάμπα στο πρώτο ημίχρονο της εντός έδρας ήττας με 102-100 από τους Ντένβερ Νάγκετς
H συγκινητική ανάρτηση του Παναθηναϊκού
Στελέχη εκφράζουν «βαθιά ντροπή» μετά τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τις απειλές για τη Γροιλανδία
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στον ημιτελικό και δε θα καθίσει στον πάγκο για τον μικρό τελικό
Μετά από 16 χρόνια στο NBA ο Κόρι Τζότζεφ ντύνεται στα ερυθρόλευκα
Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου θα διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο ιστορίας της στη διοργάνωση
Η πρώτη ήττα της Εθνικής ήρθε στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Η κόρη του Ντένις Ρόντμαν διαπρέπει στο NWSL
Με συνολικά πέντε αλλαγές η ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου τον περασμένο Ιούλιο στη Σιγκαπούρη
Το κανάλι και η ώρα μετάδοσης
Σε ποια βαθμολογική θέση βρίσκονται
Έχουν εξασφαλίσει και οι δύο την πρόκριση στην επόμενη φάση
Μετά τις νίκες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και την ισοπαλία του Παναθηναϊκού
Τελευταία αγωνιστική οι πράσινοι αντιμετωπίζουν τη Ρόμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.