Αθλητισμος

Το πανόραμα του Final-8 του κυπέλλου μπάσκετ Ελλάδας στην Κρήτη

Οι προημιτελικοί και ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός με Παναθηναϊκό - Ολυμπιακό

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πανόραμα του Final-8 του κυπέλλου μπάσκετ Ελλάδας στην Κρήτη
© ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Final 8: Τι διαμείφθηκε στο Κύπελλο μπάσκετ Ελλάδας στην Κρήτη, λίγο πριν τον τελικό μεταξύ ΠΑΟ και Ολυμπιακού

Στις 15 Φεβρουαρίου στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης ξεκίνησε η μεγάλη διοργάνωση του ελληνικού Κυπέλλου μπάσκετ, για πρώτη φορά με 8 ελληνικές ομάδες, τις πρώτες 8 της κατάταξης στη βαθμολογίας του πρωταθλήματος, στο χρονικό αυτό σημείο. Αν και ήταν βέβαιο πως το εγχείρημα θα στεφόταν με εμπορική επιτυχία, το τόλμημα ήταν μεγάλο με την έννοια πως όλοι φοβόμαστε μην τυχόν προκύψουν τυφλά, οπαδικά επεισόδια μεταξύ θερμόαιμων αντιπάλων μεγάλων ομάδων που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα, είτε της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης.

Final 8: Τα προημιτελικά και ημιτελικά ματς και ο τελικός με Παναθηναϊκό  - Ολυμπιακό

Οι αγώνες των προημιτελικών στο Final 8

Τα πιο αμφίρροπα ματς και τα κλειστά σκορ υπήρξαν την πρώτη μέρα των προημιτελικών: Ο Άρης ίδρωσε πάρα πολύ για να καλύψει τη διαφορά των 15 πόντων που είχε πάρει 6 λεπτά πριν το τέλος ο ΠΑΟΚ, μα στην τέταρτη περίοδο μείωσε πολύ το σκορ με 4 απίθανα τρίποντα του Τολιόπουλου (που εμφανίζεται σαν να μπορεί να εξελιχθεί στον επόμενο σπουδαίο πλεϊμέικερ του ελληνικού μπάσκετ μετά τους Καλάθη & Σλούκα). Έτσι το παιχνίδι γύρισε αναπάντεχα και οι μπασκετμπολίστες του Άρη, με λονταρίσια καρδιά και καλή καθοδήγηση από τον κόουτς Καστρίτη και τον Τολιόπουλο, πήραν την μπουκιά μέσα από το στόμα του ισχυρού ΠΑΟΚ, νικώντας τον μόνο με 2 πόντους διαφορά στο τέλος, 76-74. Ήταν άλλη μία επανάληψη του γνωστού, δραματικού μπασκετικού ντέρμπι της συμπρωτεύουσας.

ΠΑΟΚ - Άρης 74 - 76 | Highlights - 49ο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών - 15/02/2024 | COSMOTE TV

Μα και ο προημιτελικός μεταξύ του νικητή Παναθηναϊκού AKTOR και της μαχητικής ΑΕΚ Betsson είχε αρκετό ενδιαφέρον γιατί η ΑΕΚ δεν υπήρξε ευκολοκατάβλητη. Ο ανώτερος και ισχυρός Παναθηναϊκός με το πολύ ποιοτικό, ταλαντούχο ρόστερ του, νίκησε δίκαια την ΑΕΚ 79-72, η οποία προσπάθησε στο τέλος να πλησιάσει πολύ στο σκορ, αλλά δεν τα κατάφερε. Καλύτεροι του Παναθηναϊκού ήταν δυο ψηλοί, ο Μήτογλου (22π, 10 ριμπάουντ), ο Γάλλος σέντερ Λεσόρ (16π, 9 ριμπάουντ) και οι δύο Αμερικανοί γκαρντ, δηλαδή οι περιφερειακοί από το ΝΒΑ, ο Τζέριαν Γκραντ (13π, 6 ασιστ) και ο Κ.Ναν (12π, 3 ασιστ). Από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Λιθουανός Κουζμίνσκας (18π) και ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ ΜακΡέι (14π).

Παναθηναϊκός - AEK 79 - 72 | Highlights - 49ο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών - 15/02/2024 | COSMOTE TV

Στους προημιτελικούς της επόμενης ημέρας τα φαβορί νίκησαν εύκολα, ο Ολυμπιακός το Περιστέρι bwin με 87-68, με καλύτερους παίκτες τους Κώστα Παπανικολάου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με 15 πόντους ο καθένας, και τους Αμερικανούς Μόουζες Ράιτ (14π, 8 ριμπ.) και Τ.Ουόκαπ (7π και 10 ασίστ).  Ο Προμηθέας Πάτρας συνέτριψε τον Πανιώνιο με ολόκληρους 40 πόντους, 88-48, ο οποίος όμως  βρίσκεται πρώτος στην δεύτερη μπασκετική κατηγορία Ελλάδος, Elite League Α2, με καλύτερους παίκτες του Προμηθέα  τους Αμερικανούς περιφερειακούς,  Κ.Ρέινολντς και Χ.Χέιλ και τον Έλληνα νεαρό γκαρντ Θανάση Μπαζίνα με 13π.

Οι αγώνες των ημιτελικών στο Final 8

Το Σάββατο στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε χωρίς μεγάλη δυσκολία τον Άρη, που μετά το χθεσινό ματς με τον «αιώνιο» αντίπαλό του ΠΑΟΚ ξόδεψε πολλή ενέργεια στο φίνις και με τον ΠΑΟ ξέμεινε από βενζίνη. Ο ΠΑΟ, παρόλο που είχε ορισμένες απώλειες, τον τραυματία Βιλντόζα και τον πολυτιμότατο, βασικό του σέντερ Λεσόρ, που αποβλήθηκε με 2 τεχνικές ποινές στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, έδειξε καθαρά πως είναι πληρέστερη, ταλαντούχα και πολύ ποιοτική ομάδα. Προηγούμενος στο πρώτο ημίχρονο με 11 πόντους, ο ΠΑΟ νίκησε με δυνατή άμυνα τον πολύ σκληρό αμυντικά Άρη με 76-65 και με καλύτερους παίκτες τον φοβερό Ναν (20π, 5 ασίστ), το 4άρι του, Ντ.Μήτογλου (10π, 5 ριμπ.) και το συνεπέστατο πολυεργαλείο Τζέριαν Γκραντ με 10π και 4 ριμπάουντ. Από τον Άρη, ο αρχηγός, ηγέτης του και πρώτος του σκόρερ, Τολιόπουλος, πέτυχε συνολικά 21 πόντους, μα στο β΄ ημίχρονο ξεφούσκωσε καταπονημένος, και ο φόργουορντ Χάρελ έβαλε 11π.

Δυναμικές προσπάθειες, αψιμαχίες και… τεχνικές ποινές | Παναθηναϊκός AKTOR-Άρης Midea | ΟΠΑΠ Final 8

Στον δεύτερο ημιτελικό Ολυμπιακού – Προμηθέα Πάτρας οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ στο τέλος του α΄ ημιχρόνου, με διαφορά 4 πόντων. Όμως  στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακό πάτησε γκάζι, έσφιξε την άμυνά του πολύ, δημιούργησε αιφνιδιασμούς και έβαλε 31 πόντους! Έτσι ώστε τελικά κατόρθωσε να νικήσει εύκολα στο δεύτερο ημίχρονο με την καλή απόδοσή του, με 14 πόντους διαφορά, 91-77. Στον Ολυμπιακό υπήρξαν πολλοί διψήφιοι παίκτες, ο Σέρβος ψηλός Πετρούσεφ 15π, ο πανύψηλος Γάλλος σέντερ Φαλ 11π, οι Αμερικανοί Γουόκαπ, Πίτερς και Μ.Ράιτ από 10π. Από τον Προμηθέα ξεχώρισαν οι μαύροι Αμερικανοί, περιφερειακοί Αντ. Κάουαν και Κ.Ρέινολντς. Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έδωσε 28 τελικές πάσες (ασίστ) κι ο Προμηθέας έκανε 22 λάθη, αυτά τα λένε όλα…

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο του Προμηθέα και έκλεισε θέση στον αυριανό τελικό | Κύπελλο Μπάσκετ

Έτσι οι δυο σπουδαίες μας ομάδες που παλεύουν και στην Ευρωλίγκα με τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στα πρώτα 2 ματς τους δεν βρήκαν αντίπαλο που να τους κοιτάξει στα μάτια, υπέταξαν κι εξολόθρευσαν τους 4 συνολικά αντιπάλους τους σχετικά εύκολα…

Final 8: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τι θα συμβεί στον μεταξύ τους τελικό, την Κυριακή στις 7μμ στο Ηράκλειο Κρήτης

Και οι δύο ποντάρουν στη δυναμική άμυνά τους, ο ΠΑΟ διαθέτει περισσότερους ποιοτικούς παίκτες και ο Ολυμπιακός, με πιο παλιά σύνθεση, ποντάρει στο ότι είναι περισσότερο ομάδα, πιο σφιχτοδεμένο, «παιγμένο» κι ομοιογενές σύνολο, παρόλο που έχει 5 νέους μπασκετμπολίστες. Στον Παναθηναϊκό, όμως, 11 παίκτες, πλην των Γκριγκόνις, Καλαϊτζάκη και Μαντζούκα, είναι καινούργιοι, άρα και η χημεία τους πιο επισφαλής και η ομάδα όχι πλήρως δεμένη… Μα κοντός ψαλμός αλληλούια…

Final 8 - Ολυμπιακός
© ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ