Ο τελικός της ξεφτίλας
Η φράση «για τον φόβο επεισοδίων» είναι η απόλυτη παραδοχή κρατικής αποτυχίας
Κύπελλο Ελλάδος - Τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την κρατική ανεπάρκεια και τον αγώνα «κεκλεισμένων των θυρών» για τον φόβο επεισοδίων
Προφανώς η ξεφτίλα του τίτλου δεν αφορά ούτε τον ΠΑΟΚ ούτε την ΑΕΚ ούτε έχει την οποιαδήποτε σχέση με τα όσα έγιναν μέσα στο Πανθεσσαλικό του Βόλου χτες το βράδυ. Η ξεφτίλα αφορά την κρατική ανεπάρκεια η οποία οδήγησε στο να γίνει ο τελικός του κυπέλλου «κεκλεισμένων των θυρών» υπό τον φόβο επεισοδίων. Δηλαδή οδήγησε έναν αγώνα που σε όλο τον κόσμο είναι γιορτή, να γίνει χωρίς θεατές επειδή κάποιοι από αυτούς που θα τον παρακολουθούσαν δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το προγλωσσικό στάδιο και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους με τη βία.
Η φράση «για τον φόβο επεισοδίων» (μαζί με τις κωμικές απόπειρες να γίνει ο τελικός κάπου στο εξωτερικό, οι οποίες οδήγησαν σε προτάσεις που ξεκινούσαν από την Αγγλία και τη Γερμανία και κατέληγαν στη Σερβία και την Κύπρο) είναι η απόλυτη παραδοχή κρατικής αποτυχίας. Γιατί στην ουσία είναι μια παραδοχή της απροθυμίας ή της ανικανότητας της πολιτείας να προστατέψει τους πολλούς φιλήσυχους, οδηγώντας αυτούς που προκαλούν τα επεισόδια στον φυσικό τους χώρο: το κελί μιας φυλακής. Αν η πολιτεία ήταν επαρκής και τιμωρούσε τους εγκληματίες των γηπέδων, ο χθεσινός αγώνας θα ήταν μια κανονική γιορτή. Αλλά η πολιτεία πεισματικά αρνείται να κάνει την πιο σημαντική δουλειά της: να κάνει τους πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς.
Γιατί η ασφάλεια είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι οργανώνονται σε κοινωνίες. Είναι ο βασικός λόγος που πρόθυμα παραχωρούν ένα μέρος της ελευθερίας τους στο κράτος αφού καταλαβαίνουν (τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς) ότι χωρίς ασφάλεια, πραγματική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει.
Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία, αντί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, σηκώνει τα χέρια ψηλά, επιτρέπει στους τραμπούκους να δρουν ανενόχλητοι και τελικά, αντί να περιορίζει τους επικίνδυνους αντικοινωνικούς, περιορίζει τη δυνατότητα των νομοταγών πολιτών να κινηθούν ελεύθερα και να δουν έναν τελικό κυπέλλου.
Αυτό που έγινε χτες (και που έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν) είναι το αντίστοιχο του να απαγορευτεί η κυκλοφορία τα βράδια για τον φόβο βιασμών επειδή η πολιτεία αρνείται να συλλάβει τους βιαστές. Είναι σαν να σε υποχρεώνουν να κυκλοφορείς χωρίς χρήματα επειδή τα όργανα του κράτους είναι ανίκανα (ή απρόθυμα) να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους κλέφτες.
Υπό αυτήν την έννοια, η σωστή διατύπωση δεν είναι ότι ο χθεσινός τελικός έγινε χωρίς θεατές για τον φόβο επεισοδίων. Η σωστή διατύπωση, αυτή που περιγράφει ακριβώς τι συνέβη χτες και τι συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια στην Ελλάδα, είναι η εξής: ο χθεσινός τελικός έγινε χωρίς θεατές γιατί η πολιτεία αρνείται πεισματικά να συλλάβει και να τιμωρήσει αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια και προτιμά να τιμωρεί και να περιορίζει όλους τους υπόλοιπους. Στάση που δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο αλλά εμφανίζεται (όπως συνήθως συμβαίνει με ό,τι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο) σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Και μπράβο της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο τουρνουά WTA 500 στην Αυστραλία συμμετέχει η Ουκρανή τενίστρια
Ο Κοϊτά άνοιξε το σκορ στο όγδοο λεπτό και ο Γένσεν ισοφάρισε για τους γηπεδούχους
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην αναμέτρησης της Πάτο με αντίπαλο την Κάσιας ντο Σουλ
Μετά (και) την κατάκτηση του βραβείου European Golden Boy Web
Πλησιάζει στην ανανέωση των βασικών χορηγιών της
Ο Ζοάν Λαπόρτα με λίγα λόγια...τα είπε όλα για τη σχέση του με τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τη Ρεάλ Μαδρίτης
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν τον τελικό του Σούπερ Καπ Τουρκίας
Μιλάει με σεβασμό για τον Greak Freak
Ο Λαμίσα Μουσόντα δίνει μάχη για τη ζωή του
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Και όλα αυτά σε φιλική αναμέτρηση..
Ήταν προγραμματισμένο για το επόμενο Σάββατο (17/1) για τη 17η αγωνιστική της Super League
Πότε θα διεξαχθεί η αναμέτρηση
«Πάντα μου άρεσε να είμαι μέλος ενός συνόλου»
Η μια παίκτρια «κατάφερε» να κερδίσει μόλις τρεις πόντους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.