Αθλητισμος

Γιατί η φετινή χωμάτινη σεζόν είναι η συναρπαστικότερη των τελευταίων ετών;

Η μάχη για το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, η αναμονή για το Ρολάν Γκαρός και όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο χώμα φέτος

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Τσιτσιπάς και Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός
© Tim Clayton/Corbis / Getty Images / Ideal Image

Τένις: Η φετινή clay season προβλέπεται συναρπαστική. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Ράφα Ναδάλ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και όλοι οι λόγοι που θα λατρέψουμε φέτος το χώμα.

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την επίσημη έναρξη της χωμάτινης σεζόν στο τένις και ήδη τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Σε μια σεζόν που ξεκίνησε με την υπόθεση Τζόκοβιτς στην Αυστραλία και το ονειρικό ξεκίνημα του Ράφα Ναδάλ, ήταν βέβαιο ότι η αλλαγή επιφάνειας θα έφερνε ξανά ανακατατάξεις. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην «καλή» του επιφάνεια στοχεύει να κρατήσει τους περισσότερους από τους πόντους που μάζεψε πέρυσι και με την απουσία του Ναδάλ και του Μεντβέντεφ έχει αρχίσει να κοιτάζει ψηλότερα στην κατάταξη. Ας δούμε έναν – έναν τους λόγους που η φετινή σεζόν στο χώμα έφτασε με το ενδιαφέρον πιο έντονο από ποτέ.

Ήρθε η ώρα για την πρώτη "κοιλιά" του Κάρλος Αλκαράζ;

Το παιδί – θαύμα του παγκοσμίου τένις μετά το Αυστραλιανό Όπεν έκανε ένα απίθανο σερί με 16 νίκες σε 17 παιχνίδια κατακτώντας τη χωμάτινη κούπα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Masters του Μαϊάμι, ενώ πιο πριν έφτασε τα ημιτελικά του φημισμένου Indian Wells. Ο νεαρότερος πρωταθλητής του Μαϊάμι και κακός δαίμονας του Στέφανου Τσιτσιπά (ήττες στο Αμερικανικό Όπεν και στο Μαϊάμι) έφτασε μέσα σε 2μισι χρόνια επαγγελματικής καριέρας μία θέση κάτω από την 10αδα στην Παγκόσμια Κατάταξη και έμοιαζε ασταμάτητος.

Carlos Alcaraz BEAST MODE vs Stefanos Tsitsipas | Miami 2022 Highlights

Στο Μόντε Κάρλο όμως, στην πρώτη του χωμάτινη εμπειρία μετά το Sunshine Double (Indian Wells, Miami Masters) γνώρισε τον άδοξο αποκλεισμό από τον Σεμπάστιαν Κόρντα και αποχώρησε νωρίς. Ο Αλκαράζ έχει ήδη αποδείξει ότι δεν είναι ένας απλά καλός παίκτης της νεότερης γενιάς, αλλά ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους μεγάλους και να συγκριθεί –ηλικιακά ακόμη- με τους μεγαλύτερους του αθλήματος. Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πίεση της 10αδας της Παγκόσμιας Κατάταξης ή το χώμα θα του προκαλέσει την πρώτη «κοιλιά» της μόνιμα ανοδικής καριέρας του; Ο ίδιος έδειξε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο όπου και έγινε ο νεαρότερος κάτοχος ATP 500, ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά σε όλες τις επιφάνειες. Μένει μόνο να το αποδείξει.

 

 

Η μάχη Τζόκοβιτς - Μεντβέντεφ για το Νο1

Από την αρχή της σεζόν, Τζόκοβιτς και Μεντβέντεφ κάνουν τα πάντα για να χάσουν την πρώτη θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης και η μάχη… καλά κρατεί. Η αρχή έγινε φυσικά στην Αυστραλία, όπου ο Τζόκοβιτς εξαιτίας της ανόητης άρνησής του στις υγειονομικές υποδείξεις του τουρνουά, απελάθηκε από τη χώρα και δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ τότε χρειαζόταν τον τίτλο για να τον περάσει, όμως είδε τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό να του στερεί την ευκαιρία. Στην συνέχεια, ο Τζόκοβιτς μπόρεσε να αγωνιστεί στο Ντουμπάι, όμως η αγωνιστική απραγία τον είχε πληγώσει. Ήττα μόλις στον δεύτερο γύρο από τον Γίρι Βέσελι (Νο 73) και αποκλεισμός. Ο Μεντβέντεφ την επόμενη εβδομάδα, στις 28/2 θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που δεν άνηκε στους Big 4 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μάρεϊ) και βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου μετά από 18 χρόνια κυριαρχίας. Ο Ρώσος αποκλείστηκε από τον Ναδάλ στο Ακαπούλκο, από τον Μονφίλς στο Indian Wells και από τον Χουρκάζ στο Μαϊάμι και έτσι κατάφερε να δώσει πίσω τη θέση στον Τζόκοβιτς ακόμα κι αν εκείνος δεν αγωνιζόταν.

Η χωμάτινη σεζόν είναι διαχρονικά η χειρότερη για τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ που έχει γίνει μέχρι και meme για την άρνηση του να παίζει στο χώμα και φέτος μια μικροεπέμβαση θα τον αφήσει εκτός για περίπου δύο μήνες. Ο ίδιος δεν φαίνεται να δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για να επιστρέψει πριν το Ρολάν Γκαρός, όπου και εκεί οι ελπίδες του είναι περιορισμένες. Οπότε δεν είναι απίθανο να τον δούμε να επιστρέφει λίγο πριν το Γουίμπλεντον, αφήνοντας το Νο 1 να περιμένει.

Ο Νόλε από την άλλη γύρισε στο Μόντε Κάρλο γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από το πρώτο του παιχνίδι, κόντρα στον Νταβίντοβιτς Φοκινά και δείχνοντας ότι απέχει πολύ από τον καλό του εαυτό. Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος του είναι να βρίσκεται έτοιμος στο Παρίσι, όπου εάν του επιτραπεί η συμμετοχή, θα διεκδικήσει το 21ο του Grand Slam. Αν καταφέρει να ανεβάσει την απόδοσή του, ο Σέρβος θα ξεφύγει αρκετά από τον Μεντβέντεφ στη μάχη για τη Νο1 θέση, όμως μέχρι τότε η πορεία είναι ανηφορική.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τον Στέφανο Τσιτσιπά

Είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας πρωταθλητής διανύει από τον Ιανουάριο και μετά μια περίοδο συνεχόμενου ντεφορμαρίσματος. Αμέσως μετά την εξαιρετική πορεία του στο Αυστραλιανό Όπεν, όπου και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ο Τσιτσιπάς δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και γνώρισε διαδοχικούς αποκλεισμούς σοκ από τον Σαφιούλιν στη Μασσαλία (Νο 163), από τον Νόρι (Νο 12) στο Ακαπούλκο και από τον Μπρούκσμπι (No 43) στο Indian Wells υποχωρώντας δύο θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη (Νο 5). Το αγαπημένο του χώμα τον βρίσκει να ψάχνει τον καλό του εαυτό και αυτήν την άνοιξη μπορεί να βρει και πάλι ευκαιρίες για μεγάλες πορείες.

 

 

Το Μόντε Κάρλο με τον αποκλεισμό των Τζόκοβιτς και Αλκαράζ και την απουσία Ναδάλ, τον βρίσκει ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση και ο ίδιος πολύ θα ήθελε να βρεθεί κοντά αν όχι να πετύχει το Back2Back. Ακολουθούν Ρώμη, Βαρκελώνη και Μαδρίτη και ο στόχος είναι πάντα η κατάκτηση. Στο Ρολάν Γκαρός πέρυσι, έγραψε ιστορία φτάνοντας ένα σετ μακριά από το πρώτο Grand Slam της καριέρας του και φέτος μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Πού θα φτάσει ο Ράφα Ναδάλ;

Ο Ναδάλ λίγο πριν τελειώσει το 2021 βρισκόταν ίσως στη χειρότερη φάση της καριέρας του. Είχε χάσει μετά από 4 χρόνια το αγαπημένο του Ρολάν Γκαρός και οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να αγωνιστεί στο Γουίμπλεντον, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Αμερικανικό Όπεν. Έχασε όλο το δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν και έχοντας πρόσφατο το παράδειγμα του Ρότζερ Φέντερερ, λίγοι περίμεναν ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στο υψηλότατο επίπεδο.

Όμως ο ίδιος τους διέψευσε πανηγυρικά. Βρέθηκε από  πολύ νωρίς στην Αυστραλία και αγωνίστηκε στο άσημο τουρνουά ATP 250 της Μελβούρνης. Το κατέκτησε δίχως να χάσει σετ και την επόμενη εβδομάδα ξεκινούσε τις υποχρεώσεις του στο Αυστραλιανό Όπεν. Στο ζήτημα Τζόκοβιτς, ενώ ήταν από την αρχή υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παρατήρησε μια σειρά από λάθη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, πήρε τα εύσημα από όλη την κοινότητα του τένις ενώ μόλις η δράση ξεκίνησε, φρόντισε να ξεχάσουμε γρήγορα το τι γινόταν εκτός court και να επικεντρωθούμε στα γήπεδα της Μελβούρνης. Ο Ισπανός σούπερσταρ κατέκτησε με επική ανατροπή κόντρα στον Μεντβέντεφ το πρώτο Grand Slam της χρονιάς και ολοκλήρωσε ένα από τα σπουδαιότερα comeback στην ιστορία του τένις. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος άνδρας τενίστας που καταφέρνει να φτάσει στα 21 Grand Slams, προσπερνώντας Τζόκοβιτς και Φέντερερ. Η συνέχεια; Εξίσου συναρπαστική.

Rafael Nadal v Daniil Medvedev Extended Highlights (Final) | Australian Open 2022

Στο Ακαπούλκο ο Ναδάλ ήταν ασταμάτητος, δεν έχασε σετ και έφτασε τους 25 τίτλους στην σκληρή επιφάνεια και σειρά είχε το Indian Wells. Στην Αμερικανική έρημο ο Ισπανός έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ. Συμπλήρωσε 20 συνεχόμενες νίκες μέσα στο 2022 και έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε από τον Τέιλορ Φριτζ (Νο 20). Η πορεία αυτή του χάρισε τρεις θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη (από Νο 6 σε Νο 3) και το μέλλον του στη σεζόν φαινόταν λαμπρό, με την χωμάτινη σεζόν να έρχεται.

 

 

Ωστόσο ένα κάταγμα στα πλευρά ανάγκασε το Ναδάλ να αποσύρει τη συμμετοχή του, τόσο από το Μαϊάμι, όσο και από το Μόντε Κάρλο και να τον αφήσει εκτός της αγαπημένης του επιφάνειας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου. Φυσικά και για εκείνον, ο μεγάλος στόχος είναι το Παρίσι, όπου ψάχνει την 14η κατάκτηση και το 22ο Grand Slam.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ