Αθλητισμος

Euroleague: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τα πάνω κάτω

Εκτός για έναν μήνα οι ρωσικές ομάδες - Πότε θα αποβληθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Ιτούδης
Δημήτρης Ιτούδης © EUROKINISSI

Στον αέρα η Euroleague καθώς η διοργανώτρια αρχή βγάζει για έναν μήνα εκτός τις ρωσικές ομάδες. Φεύγουν οι ξένοι παίκτες από τη Ρωσία.

Η Euroleague επηρεάζεται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στo πρώτο τη τάξει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ βρίσκεται στον αέρα.

Ειδικότερα, οι τρεις συμμετέχουσες ομάδες της Euroleague από τη Ρωσία (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν) ζήτησαν από τη διοργανώτρια αρχή την αναβολή των αγώνων τους μέχρι νεοτέρας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της EuroLeague, η οποία ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Το πρόβλημα των μετακινήσεων, αλλά και ο φόβος της κατακραυγής από τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων αποτελούν τα δύο βασικά επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίχτηκε το αίτημα αυτό.

Ευρωλίγκα: Αναστέλλεται η συμμετοχή των ομάδων από τη Ρωσία στις διεθνείς διοργανώσεις

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωλίγκα ενημέρωσε πως από σήμερα και για έναν μήνα δεν θα αγωνίζονται στις διοργανώσεις της οι ρωσικές ομάδες. Αυτό το μέτρο αφορά τις:

  • ΤΣΣΚΑ Μόσχας,
  • Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και
  • Ούνιξ Καζάν για τη Euroleague
  • αλλά και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο EuroCup.

Όλοι οι αγώνες τους για τον Μάρτιο θα αναβληθούν. Αν σε έναν μήνα δεν έχουν λυθεί τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει, τότε θα αποβληθούν από τις διοργανώσεις.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Euroleague:

«Το συμβούλιο των μετόχων της ECA αποφάσισε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τα εξής:

  1. Να αναστείλει τη συμμετοχή ομάδων της ρωσικής Ομοσπονδίας τόσο στην Euroleague (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) όσο και στο EuroCup 7DAYS (Λοκομοτίβ Κουμπάν).
  2. Η Euroleague Basketball θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο, όλοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου έναντι των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν για να διαμορφωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων.

» Η Euroleague Basketball και οι σύλλογοι της επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους δέσμευση για την ειρήνη, ενάντια σε οποιεσδήποτε πράξεις βίας ή πολέμου, και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προάγουν τον σεβασμό, την ένταξη και τη διαφορετικότητα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του οργανισμού και των ομάδων του».

Euroleague: Φεύγουν οι ξένοι παίκτες από τις ρωσικές ομάδες

Και οι τρεις ρωσικές ομάδες έχασαν τους ξένους παίκτες τους, οι οποίοι αποχώρησαν από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών αθλητών, να αποχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του αργά τη νύχτα της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου. Όπως έγινε γνωστό:

  • Η διοίκηση της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ενημέρωσε παίκτες και μέλη του τεχνικού τιμ πως μπορούν να φύγουν από την πόλη χωρίς επιπτώσεις ή συνέπειες που προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους. Ο Σαμπάζ Νέιπιερ είχε ήδη ενημερώσει πως αποχωρεί, πριν από τη σχετική ανακοίνωση του State Department. Έφυγαν επίσης οι Γκουντάιτις και Κουζμίνσκας, ενώ σήμερα Δευτέρα (28.02) αναχωρεί για λόγους ασφαλείας και ο Τζάρελ Μπράντλι.
  • Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη έφυγαν ο Λιθουανός Γκριγκόνις, ο Γεωργιανός Σενγκέλια, ο Δανός Λούντμπεργκ, ο Γερμανός Βόιτμαν, με τον Τζόελ Μπολομπόι να προστίθεται στη λίστα των παικτών της ΤΣΣΚΑ που πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας, Γιουργκίτα Σιουγκζντιέν, με επιστολή της προς τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, είχε ζητήσει να διακόψει κάθε ρωσική δραστηριότητα στη διοργάνωση μέχρι να αποχωρήσουν από την Ουκρανία τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ουσιαστικά ζήτησε την αποβολή όλων των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση. Η Ζαλγκίρις Κάουνας από τη Λιθουανία ήταν η πρώτη ομάδα που ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αγωνιστεί κόντρα στις ρωσικές ομάδες. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ